Спреј за нос што го намалува ризикот од КОВИД за 62%

08.08.2022 13:35
Спреј за нос што го намалува ризикот од КОВИД за 62%

 

Спреј за нос, евтин и лесен за употреба, заеднички развиен од истражувачи од Универзитетот во Оксфорд, го намалува ризикот од инфекција со КОВИД-19 за 62% во клиничкото испитување.

„Спрејот претставува значаен пробив во спречувањето на луѓето да развијат КОВИД-19“, вели истражувачот Ракеш Упал, директор на Barts Life Sciences.

Спрејот наречен pHOXWELL е едноставен за употреба - само две прскања на секоја ноздра обезбедуваат 6 до 8 часа заштита од КОВИД-19 и други респираторни вируси во воздухот.

Функционира така што ги спречува вирусите да ги инфицираат ткивата што ја обложуваат носната празнина, со што го блокира примарниот влез на коронавирусот во телото. Ова е различно од вакцината, која го подготвува имунолошкиот систем да нападне специфичен вирус (а исто така трае подолго).

За време на испитувањето, 556 невакцинирани здравствени работници, без претходни инфекции со КОВИД-19, користеле спреј за нос или плацебо три пати на ден во период од 45 дена. Не биле пријавени сериозни несакани ефекти.

Кога учесниците биле тестирани за антитела за КОВИД-19 - кои укажуваат дека тие биле заразени, дури и ако никогаш не развиле симптоми - 34,5% во плацебо групата биле инфицирани, во споредба со само 13,1% од луѓето во групата за лекување

Ова сугерира дека спрејот за нос го намалува ризикот од инфекција за 62%.

„Сега имаме ефикасна алатка, која претходно недостасуваше, за борба против овој вирус и таа е дизајнирана да понуди дополнителна заштита од КОВИД-19, покрај вакцините, маските и миењето раце“, вели Упал.

Моќно оружје: Клиничкото испитување беше спроведено во Индија од април до јули 2021 година, кога доминантна беше Делта варијантата, додека сега варијантата Омикрон е одговорна за повеќето инфекции.

Меѓутоа, бидејќи механизмот на Омикрон за навлегување во телото е ист како оној на Делта, истражувачите веруваат дека нивниот спреј за нос ќе биде подеднакво ефикасен против оваа и против сите идни варијанти (иако тие во нивниот труд забележуваат дека се потребни студии за да се потврди таа претпоставка).

„За вирусот да влезе во клетката, треба да претрпи одредени многу специфични хемиски реакции“, објасни Упал во ноември 2021 година. „Успеавме да најдеме начин да манипулираме со таа хемиска реакција и така да го спречиме навлегувањето на вирусот. ”

„Го тестиравме против сите вируси и мутаци кои предизвикуваат загриженост, и утврдивме дека има еднаква ефикасност бидејќи се работи за решение базирано на хемикалии“, додава тој.

Оваа универзалност му дава предност на спрејот за нос во однос на достапните вакцини, кои не се ни приближно ефикасни против новите варијанти како против изворниот вид на КОВИД-19.

Гледајќи напред: Истражувачите сега аплицираат за регулаторно одобрување за да започнат со производство и дистрибуција на pHOXWELL во Индија, со цел да се прошират во други држави во иднина.

Тие потенцираат дека спрејот за нос е ефтин, едноставен за производство и лесен за складирање, што може да го направи особено корисен во земји со ниски приходи, каде што само 20% од луѓето примиле барем една доза од вакцината - споредено со 72% во земјите со високи приходи.

Извор: Big Think

Слични содржини

Свет / Наука
Општество / Наука / Историја

ОкоБоли главаВицФото