Ружа

10.08.2022 12:47

Денеска е први јануари, длабока зима. A ружата месечарка под мојот прозорец по некое чудо пак расцутила.

Покрај две-три пупки, еден цвет сосем ce отворил, и неговото руменило е толку изразито спрема белината на снегот!

Таа ружа цутеше и напролет, цутеше цело лето и есен.

Зошто да не цути и сега, кога мразови ја стегале земјата?

Можеби сета смисла на нејзиното суштествување и била во тоа да покаже дека е тоа можно. Го посматрам тој црвен цвет. Ce извива тој сега на остриот ветар, извонредно е
усамен, безнадежен; но тој е сепак реалност, не сум го измислил јас, јас сум само среќен што ми ce дало да го гледам и да раскажам за него.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото