Плачлив глас

13.08.2022 15:32

На периферијата од еден запустен град
плаче бебе попрскано со кал.
Плачот му е слаб и рапав
и одвај може да се чуе,
но земјата допрена од голото газе на бебето
што ги загубило мајка му и татко му
е истата земја врз која сега стоиш.
Земјата, стежната од ѓубре, пријатели и непријатели,
од светкави неонски паноа на сите градови,
од тебе и од твоите љубени
и од бебето што плаче –
останува да виси во вселената.
Сончевината, прочистена низ дрвјата, трепти во бебешките солзи,
а небото е исто толку сино како и пред 2000 години.
Каква повторливост!
Сега ти е дозволена барем малку среќа што ти ја понуди денот
во име на сите мртви од минатото.
Конечно стана и мајка на едно дете.

Превод од англиски: Зоран Анчевски

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото