57 (сонет)

17.08.2022 08:39

Во песната што ја пеам
светот е ранет.
Го терам да пее,
но тој молчи.

Зборовите се кутри дечиња
загубени засекогаш,
нацуцулени врз нешта, ко самовилски коњчиња
растреперени среде густ молк.

Се обидуваат да избегаат во нештата;
но зборовите не можат
да го сакаат светот.

Ме колнат и умираат,
ги прибира небото озарено од ѕвезди.
Јас им ги продавам мршите.

Превод од англиски јазик: Зоран Анчевски

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото