Глувчиња вежбале хулахоп врз желкин оклоп

09.09.2022 13:35

Две глувчиња

врз желкин оклоп

послале чаршафче од антилоп

и вежбале со хулахоп.

 

„Овде горе сме топ,

ни топ не нè бие“,

рекло едното глувче, и оп!,

се слизнало, паднало и умрело!

 

Другото викнало црн поп

за да организира закоп.

Дошол бумбар црн: „Јас сум поп и вршам

ископ за закоп и закуп на гробно место.“

 

Кога бумбарот со своите клешти

го штипнал мртвото глувче

тоа веднаш скокнало ‒ и оп!,

заедно со другарчето избегале во галоп!

 

Од под својот оклоп се јавила и желката:

„Каков е овој необичен склоп?

Дајте овде, ви се молам, светлина сноп!

И тргнете ми го од оклоп глупавиот хулахоп!“

 

Слични содржини

Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански

ОкоБоли главаВицФото