Колтрејн: За креативниот порив и истрајноста наспроти одбивањето

15.09.2022 10:21
Колтрејн: За креативниот порив и истрајноста наспроти одбивањето

Да се создаде нешто убаво, смело и суштинско, што прави светот да се согледа себеси одново, е дело на осамената истрајност наспроти тековите на конвенцијата и усогласеноста, често по цена на болен прогон на визионерот од состојбата на статус кво која ја предизвикуваат со својата визија. Рилке го согледал ова кога забележал дека „уметничките дела се создадени од бесконечна самотија,“ додека Болдвин го согледал тоа во неговото класично истражување на креативниот процес во кое тој тврди дека примарна карактеристика на уметниците е волјата да се одржи состојбата која сите други најревносно ја избегуваат: самотијата – не романтичната осаменост на пустиникот покрај сребрениот поток, туку суровата егзистенцијална и креативна самотија која Болдвин ја споредува со „самотијата на раѓањето и смртта“ или „самотијата на љубовта, силата и мистеријата која многумина ја возвишуваат и многумина ја проколнуваат, но која никој досега не ја разбрал ниту бил во состојба да ја контролира. “

Оваа сила, налик на љубов – креативната сила – е она што ја поттикнува упорноста неопходна за воведување на нов начин на гледање на нештата или нов начин на постоење. Тоа е животната сила со која визионерите ја преживуваат самотијата на нивните контра-културни животи.

Тоа е она на што легендата на џезот Џон Колтрејн (23 септември, 1926 година – 17 јули, 1967 година) се осврнува во извонредно напишаното писмо кон крајот на пролетта 1962 година, постхумно објавено во одличната биографија Колтрејн на Катберт Ормонд Симпкинс, од 1975 година.

Едно јунско утро, две години по објавувањето на неговиот епохален Giant Steps и пет години пред неговата прерана смрт од рак, Колтрејн го отвори своето поштенско сандаче за да открие пакет од уредникот на списанието Downbeat, врвното списание за џез, кое содржи подарок: копија од Музика и имагинација - книга од шесте предавања што големиот композитор и теоретичар за креативност, Арон Копланд, ги одржа на Харвард, една деценија порано.

Писмото на благодарност на Колтрејн, за подарокот, се расплетува во едно од оние ретки чуда - кога нешто мало и навидум површно поттикнува длабока, и прецизна формулација на личната филозофија на визионерот и неговото креативното кредо - најдиректната медитација на Колтрејн за тоа што значи да се биде уметник.Првата книга на џезот од Лангстон Хјуз, 1954 година

Милениуми откако Питагоровата револуционерна, но сепак ограничена музичка математика го раздвои звучниот пат на современиот свет со поставување на структурната основа на западниот канон, но пропуштајќи да ги земе во предвид сложените неструктурирани музички стилови на африканската дијаспора и Балканот, - (културна иронија. имајќи во предвид дека Питагора ја развил својата теорија на островот Самос, просперитетен “вкрстен-опрашувач” на старогрчкиот свет кој се наоѓал на средина помеѓу Африка и Балканот) - Колтрејн забележува дека предавањата на Копланд, иако се ерудитни и филозофски проникливи, зборуваат повеќе за музичарите од западната традиција отколку за џез музичари. Наспроти загриженоста на Копланд за тоа колку тешко може да биде за уметникот да најде „позитивна филозофија или поткрепа“ за неговата уметност, Колтрејн се држи за џезот како жив контрапункт – музичка традиција која започнала како афирмација на животот во услови на назамислива мака, што обезбедила спас за оние кои ја зачнале и се причестиле со неа, и која се развива на крилата на оваа неразделна оптимистичка наклонетост.

Колтрејн ќе напише:

„Навистина е лесно за нас (џез музичарите) да создаваме. Ние сме родени со тоа чувство кое едноставно излегува од нас, без разлика на околностите. Инаку, како можеа нашите татковци – основачи воопшто да ја создадат оваа музика на почетокот, кога сигурно (како и многумина од нас денес) се наоѓале во непријателска заедница во која имало многу нешта од кои треба да се плашат и малкумина на кои може да им веруваат. Секоја музика која може да расте и да се пропагира себеси, како нашата музика, мора да има наследено пеколно многу верба во себе“.

Бидејќи читаме (и пишуваме) за животите на другите, за да им дадеме смисла за нашите, Колтрејн се осврнува на биографијата што ја читал за Ван Гог - уметник кој го поминал својот краток, револуционерен, трагичен живот преговарајќи помеѓу неговото приватно страдање и незадржливото афирмативно верување дека засекогаш ја промени уметноста. Во поглед на Ван Гог, Колтрејн пишува:

„Вистината е неуништлива... Историјата покажува (а, и денес е така) дека иноваторот најчесто се соочува со одреден степен на осуда; обично тоа зависи од степенот на неговото отстапување од доминантните начини на изразување или она што го имате. Промената е секогаш толку тешко да се прифати“.Винсент ван Гог: Црницата, 1889 година.

Во чувство поттикнато од забелешката на уметникот Егон Шиле дека визионерите обично потекнуваат од малцинствата и повторувајќи ја седмата од десетте заповеди за критичко размислување на Бертранд Расел - „Не плашете се да бидете ексцентрични во мислењето, бидејќи секое мислење што сега е прифатено некогаш било ексцентрично“ - Колтрејн додава:

„Иноваторите секогаш настојуваат да ја ревитализираат, прошират и креконструктуираат состојбата на статус кво во нивното поле на интерес, кога тоа е потребно. Честопати тие се одбиените, отфрлените, граѓани од втор ред итн. на самите општества на кои им носат толку многу придобивки. Често, тие се луѓе кои се соочуваат со голема лична трагедија во нивните животи. Како и да е, без разлика дали се прифатени или отфрлени, богати или сиромашни, тие секогаш се водени од таа голема и вечна константа - креативниот порив“.

***

Ова можеби е најконцизното сумирање на мојот креативен избор на историски личности што ќе ги прославам во Фигуринг, ќе рече Мариа Попова, авторката на овој текст. Истото тоа го мислеше и Вирџинија Вулф кога напиша за „капацитетот за примање шок“ неопходен за да се биде уметник, и што мислеше Пети Смит кога во врска со Колтрејн, го разгледа шаманистичкото канализирање во срцето на креативниот импулс.

Превод: Марина Туфекчиевска
Извор: The Marginalian 

Слични содржини

Култура / Уметност / Настан / Музика
Култура / Уметност / Музика

ОкоБоли главаВицФото