Птичји фризури

28.10.22 09:37

Птиците се напреден вид 'рбетници со способност за летање. Телото им е покриено со пердуви кои настануваат од рожнатиот слој на кожата, слично како крлушките кај влекачите, на кои морфолошки најмногу наликуваат.

Пердувите играат улога во терморегулацијата, ја намалуваат загубата на топлина при летање, а освен што се корисни, можат да бидат и неверојатно убави за гледање. Особено на главата :)

Извор: National Geographic Srbija

ОкоБоли главаВицФото