Дали професорите по хуманистички науки треба да бидат автоматизирани?

17.11.2022 15:05
Дали професорите по хуманистички науки треба да бидат автоматизирани?

 „Робот слика на штафелај“ (создадена со алатка за создавање уметност со вештачка интелигенција наречена Midjourney)

Во последно време, имаше повеќе критики за кризата со која се соочуваат хуманистичките науки, а неодамнешните откритија на полето на вештачката интелигенција дополнително ја зголемија лутината. Не се само возачите на камиони оние чија што работа е под закана од автоматизацијата. Алгоритмите за длабоко учење влегуваат и во доменот на креативната работа. И сега, тие покажуваат умешност во задачите кои ги извршуваат професорите по хуманитички науки кога не држат предавања – пишувањето трудови и нивното поднесување за објавување во академски списанија.

Може ли академското објавување да се автоматизира? Во септември 2020 година, алгоритмот за длабоко учење на OpenAI, GPT-3, покажа импресивни новинарски способности пишувајќи коментар на Гардијан со веродостоен изглед на темата „зошто луѓето нема потреба да се плашат од вештачката интелигенција“. И претходно оваа година, шведската психијатарка Алмира Османовиќ Тунстром побара од истиот алгоритам да напише пријава за академско списание.

Тунстром не беше толку прецизна како уредниците на Гардијан. Таа му даде инструкции на алгоритмот: „Напишете академска теза во 500 зборови за GPT-3 и додадете научни референци и цитати во текстот“. Таа известува дека „трудот на GPT-3 сега е објавен на меѓународен сервер за печатење во Франција, HAL и ... чека рецензија во академско списание“. Дури и ако трудот биде одбиен, тој предвидува ера во која трудовите на вештачката интелигенција нема да бидат.

Слични експерименти се спроведени со креативен дизајн, генериран од вештачка интелигенција. Во јуни, уредниците на Економист ја користеа услугата за вештачка интелигенција MidJourney за да генерираат насловна слика за нивното неделно печатено издание. Откако неодамна ја видов изложбата на Салвадор Дали, бев особено импресиониран од способноста на MidJourney да произведува слики во стилот на познатиот надреалистички уметник. Експертите кои се занимаваат со уметноста на Дали несомнено би забележале многу проблеми во изведбите на MidJourney, а кураторите на галеријата би можеле да ги признаат сликите на MidJourney само како надреалистичка шега. Сепак, ако го разгледаме експериментот стриктно во економска смисла, овие изведби за потенцијалниот клиент како мене, веројатно би биле доволно добри за да ѝ се припише победа на вештачката интелигенција.

„Потопот на светлината” (оздадена со алатка за создавање уметност со вештачка интелигенција, наречена Midjourney)

Треба да го земеме истиот пристап кон експериментот на Тунстром. Вежбаното око може да идентификува многу несовршености во вештините на GPT-3, особено ако читателот знае дека авторот е машина. Но, рецензиите од непознат автор се стандарден пристап во академското објавување. Така, рецензентите ќе се соочат со класичен „Turing test“ (метод на истражување во вештачката интелигенција за да се утврди дали компјутерот е способен да размислува како човечко суштество или не.). Дали оваа интелигенција не се разликува од онаа на човекот? И, дури и ако знаењето на GPT-3 наиде на недостатоци, академиците сепак треба да се загрижат дека GPT-4 или -5 ќе ја надминат секоја нивна предност што сè уште ја имаат во однос на машините.

Освен тоа, со фокусирање на егоцентричните задачи за пишување и барање од вештачката интелигенција да пишува за ВИ, експериментите на Тунстром и на Гардијан го потценуваат поширокиот предизвик за академското пишување. Покрај алгоритмите за длабоко учење, мора да се земе предвид и централната улога што Google Scholar ја игра во денешниот академски свет. Со овој индекс на целата светска академска литература, знаењата на вештачката интелигенција треба да може да се прошири далеку во нови граници.

На крајот на краиштата, ги поздравуваме мислителите кои откриваат нови врски помеѓу различните академски полиња и дебати. Ако можете да воспоставите неочекувана врска помеѓу занемареното гледиште на германскиот идеалист, филозофот Јохан Фихте, и актуелната дебата за климатските промени, можеби сте ја нашле основата за нова статија во списание со која ќе го пополните вашето CV. И кога ќе тргнете да ја напишете таа статија, соодветно ќе ги цитирате сите други релевантни аргументи на тие теми. Ова е неопходно и за да го истакнете вашето, наводно, исцрпно познавање на темата и да го привлечете вниманието на вашите колеги (од кои еден може да заврши како рецензент на вашиот труд).

Но, мора да се каже: Овој пристап кон академското пишување е дефинитивно роботски. Познавач за вештачката интелигенција може веднаш да ја прелистува релевантната литература и да понуди услужливo резиме, полно со задолжителните цитати. Исто така, веројатно може да ги забележи сите оние претходно неидентификувани врски помеѓу Фихте и климатските промени. Ако Google Scholar на иднината може да ги надмине своите сегашни евроцентрични предрасуди, лесно може да се замисли дека вештачката интелигенција открива фасцинантни врски меѓу Боетиус, Симон Веил и Кваси Виреду, сознанија кои јас, со мојата наобразба за современата аналитичка филозофска традиција на Австралија, веројатно нема да ги најдам.

Научниците од хуманистичките науки во денешно време често се шегуваат за малата читателска публика што можеме да ја очекуваме за нашите објавени трудови. Во отсуство на мејнстрим медиумско покривање, стандардната статија од списанието за филозофија може да ја читаат петте други филозофи кои се споменати таму, и речиси никој друг. Сепак, во иднината на академското пишување генерирано од вештачка интелигенција, стандардната читателска публика во голема мера ќе биде ограничена на машините. Некои академски дебати би можеле да станат вредни за човечкото внимание онолку колку што се вредни два компјутери кои играат шах еден против друг.

Слика инспирирана од Ван Гог (создадена со алатка за создавање уметност со вештачка интелигенција, наречена Midjourney)

За оние од нас кои ги гледаат хуманистичките науки како една од последните суштински човечки дисциплини, првиот чекор кон спасението е да размислиме за тоа како ќе да ги привлечеме студентите. Студентите денес сакаат да бидат гласот на дебатите за светот и идните можности на човештвото, но тие често се среќаваат со интензивни курсеви за академско пишување и беседи за важноста на тоа да нема случајно префрлање од еден стил на цитирање на друг.

Наместо да ги структурираме нашите курсеви како стажирање во областа на специјализираното пишување во академски списанија, треба повторно да се поврземе со „човечкото“ во хуманистичките науки. Денешниот пејзаж на дигитални медиуми создаде длабок копнеж за кредибилитет и автентичност. Во светот на пишување со вештачка интелигенција, самата реторика би станала депримирана и стереотипна, создавајќи нова потреба од вистински човечки форми на убедување. Тоа е уметноста на која треба да ги учиме нашите студенти.

Исто така, доколку академската сфера се движи кон иднината на истражување управувано од вештачка интелигенција, хуманистичките науки ќе ни требаат повеќе од било кога, да ни помогнат да се движиме низ овој нов терен. Обемот на нова литература што идниот GPT-3 би можел да го произведе, брзо ќе го надмине нашиот капацитет за апсорпција. Како ќе утврдиме кои од тие сознанија, создадени од машина, се однесуваат на нашите сопствени животи и општествени системи? Во услови на толкаво изобилство на знаење, ќе треба да запомниме дека човештвото не е само рационално, туку и општествено и политичко животно.

Dall – e (создадена со алатка за создавање уметност со вештачка интелигенција, наречена Midjourney)

Превод: Марина Туфекчиевска
Извор:
Project Syndicate

 

ОкоБоли главаВицФото