Една норвешка медиумска „бајка“

17.11.2022 20:29

Би сакал да ви раскажам една норвешка „бајка“, која ја слушнав минатата недела во Тирана на „ЕУ-Западен Балкан медиумска конференција“, на која една од главните теми беше справувањето со дезинформациите.

Меѓу највпечатливите излагања на Конференцијата, на која учествуваа истакнати новинари од регионот и цела Европа споделувајќи искуства во справувањето со овој предизвик, беше она на Кристофер Егеберг, главен уредник на „Фактиск“.

Зборувајќи за работата на неговата организација која фигуративно ја нарече како „бајка“ во борбата против дезинформациите, Егеберг посочи дека неговата организација за проверка на факти е формирана од водечките норвешки медиумски компании!

Замислете, без оглед на тоа што се жестоки конкуренти на медиумскиот пазар, шест од највлијателните медиумски организации во Норвешка (VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Polaris Media, Amedia) решиле да се здружат и да формираат организација која ја проверува точноста на информациите објавени не само од нивните медиуми, од политичарите, туку и од нивните медиумски сопственици!

Петрит Сарачини, ИМА.мк, 17.11.22.

 

Слични содржини

нема
Боли глава

ОкоБоли главаВицФото