О2 Иницијатива: Буџетот за животната средина повторно почнува со нула, загадувањето останува на маргините

01.12.2022 11:20
О2 Иницијатива: Буџетот за животната средина повторно почнува со нула, загадувањето останува на маргините

Буџетот е во Собранието, е најголем до сега, но она што е одвоено за животна средина е маргинално, само 0.65%, посочуваат од О2 Иницијатива - организација за заштита и одбрана на природата и обезбедување на чиста и здрава животна средина. . Сите овие изминати години, овој процент е минимален и почнува со НУЛА, со исклучок на 2022 година каде се издигна над 1% од Буџетот, но колку ќе биде реализирано на крај на годината, останува отворено прашање, дополнуваат оттаму.

Како што наведуваат од О2, аерозагадувањето е проблем за кој имаше залет да се реши, но многу бргу замре. Во 2019, како приоритет, Владата воведе програма за намалување на аерозагадувањето, за во 2021 оваа програма неславно да згасне, со реализирани само 324 илјади евра за таа цел.

Истата година, 2019, Владата создаде нова програма, за Зелен развој, за решавање на климатските и еколошки проблеми, но првата година сите средства беа пренаменети за друг цели, а за годинава планирани се само 1.6 милиони евра, односно 0.03% од Буџетот, за 17 пати помалку од средствата за годинава.

О2 иницијатива укажуваат дека во Буџетот за 2023 година и натаму нема предвидени средства за промена на начинот на греење на болниците, нема средства за темпираната бомба на депонијата со хром на Југохром која се провлекува со децении, каде канцерогениот шествалентен хром понира уште подлабоко и подалеку, висејќи како Дамоклов меч врз водата од изворот Рашче. Нема средства ниту за мерење на опасните супстанци во воздухот со акредитирани методи од државни лаборатории, што како држава, законски имаме обврска да ги мериме редовно и континуирано, а кои мерења инспекторите можат да ги користат во своите надзори.

Животната средина, кога се работи за клучните нешта, постојано останува на маргините, а истата е основа на нашиот живот, без која не се може.
• Ако се загади водата на Рашче, ќе нема вода за пиење на цел скопски регион.
• Ако ги оставиме болниците на мазут, ќе продолжи нивното смртоносно влијание врз ранливите категории кои се лечат и престојуваат во нив, како и жителите во нивниот округ, но и пошироко.
• Последиците ќе бидат прерано загубените животи и бројните заболени од респираторни, кардиоваскуларни, канцерогени заболувања.
• Немерење на особено опасните и канцерогени супстанци во воздухот, ќе оневозможи доколку има повисоки вредности да се реагира на време и да бидат преземени мерки за нивно намалување, а со тоа директно да се заштити здравјето на луѓето, истакнуваат од О2 иицијатива, укажувајќи на причинско-последичните односи кои произлегуваат од лошиот однос кон животната средина.

"Години наназад, О2 Иницијатива поднесува предлог-амадмани на Буџетот до пратениците, кои потоа ги поднесуваат во наше име. И оваа година не е исклучок и нашите амандмани се токму на наведените теми. Минатогодишното усвојување на амандманот за спроведување на првични анализи во Пеленица од страна на министерот за финансии Бесими и пратениците, доведе до минатомесечното испитување на терен и потврдување дека на таа локација е закопан линдан, негови деривати и друг индустриски отпад" - заклучуваат од О2 и апелираат до министерот за финансии Фатмир Бесими, неговиот заменик Филип Николоски и до сите пратеници членови на Комисијата за финансирање и буџет, "да ги усвојат амандманите предложени во име на О2 иницијатива, имајќи ја предвид сериозноста и критичноста на проблемите кои ги опфаќаат".

ОкоБоли главаВицФото