Читање згради: изведувачки практики во урбан контекст

07.12.2022 10:31
Читање згради: изведувачки  практики во урбан контекст

На 7 декември (среда), со почеток од 19 часот во КСП Центар - Јадро ќе се одржи јавна дискусија и интерактивно предавање на театарскиот колектив GEHEIMAGENTUR од Хамбург.

Програмата на настанот е поделена на два дела:

19:00-19:45 | Аsk&Tell

Матијас Антон (Matthais Anton) и Јулиа Мунц (Julia Münz) od Хамбург, ги споделуваат своите приказни за различни проекти на Geheimagentur и пријателите при што ќе може да се проследат снимки од уметнички проекти во јавen простор, училишта и театри во Хамбург, Кина и на други места.

Банката за горење пари, агенцијата Алиби, Казиното на трикови, Собранието на вистински и други пирати, Црната банка, Жените од седумте мориња - тајна агенција произведува ситуации и институции кои се чини дека се измислени, но сепак го издржуваат тестот на реалноста. Перформансите на тајната агенција создаваат друга реалност наместо да го потврдуваат стариот свет со критички гестови. Тие отвораат патишта за бегство од штедењето и ве носат на патување со неверојатно возење. тајната агенција создава форуми за нечуени гласови и ги истражува задоволствата на идното заедништво. тајната агенција работи анонимно, трансдисциплинарно и меѓународно. Основана е да користи уметнички средства и ресурси надвор од акумулацијата на индивидуална слава. Тајната агенција е независна трупа, отворен колектив и практична вежба во светот на „уметноста да се биде многу“.

19:45-21:00 | Што е театар во овие интердисциплинарни пракси?

Рефлексија на изведувачка интервенција во јавен простор Градот како сцена - изгубени модернистички утопии, премиерно изведена на 47 МОТ.
Модераторка: Кристина Леловац, актерка, изведувачка и вонредна професорка по актерска игра на УКИМ ФДУ.

Учесници: Matthais Anton и Julia Münz – колектив Geheimagentur (Hamburg)
Соработници/истражувачи и изведувачи во проектот Градот како сцена: Студентите по архитектура: Димитар Милев и Тамара Џерков, актерот Дениз Ајдаревиќ, и студенти по театарска режија: Александар Јовановски, Борче Василески,
Публика во рамки на 47 МОТ: Филип Христовски (актерка). Ивица Димитриевиќ (актер), Јасмина Василева (актерка). Владимир Јанчевски (куратор)

Модератори на настанот ќе бидат Филип Јовановски и Кристина Леловац.

Организатор на настанот се Факултет за работишто не се учат – ФРУ, Скопје, како дел од 17. АКТО Фестивал за современиуметности, во партнерство со Центар за уметност и урбанизам Берлин (ЗК/У), Фрлачи на Сенки (Загреб), Архитектонски факултет Скопје, Факултет за Драмски уметности – Скопје.

Настанот е поддржан од: ГЕТЕ Институт Скопје, Министерство за култура на Република Северна Македонија, Европски проект ISLOKIN ко-финансиран од ЕУ.

 

Слични содржини

Општество / Активизам / Култура / Уметност

ОкоБоли главаВицФото