Малиот брат

09.12.2022 18:34

„Гледај, ене врабец“,
вели Рутиниот брат,
„има сини крилја
и црвен врат.“

Јас здогледав кос,
а Рута царче,
нејзиниот мал брат рече:
„Глејте, пак врапче!“

Јас здогледав чучурлига,
Рута виде сврачиња,
а низ паркот нејзиното братче
насекаде гледа врапчиња.

Се насмеа Рута,
а јас реков на шега: „Ало!
Сите птици се врапци
кога детето е мало!“

Превод: П. В.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Пандалф Вулкански
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото