Животните како трофеи

12.12.22 10:41

Францускиот уметник Квентин Гарел ја истражува практиката на спортско ловење на животни, заедно со традицијата на чување животински трофеи, во неговата серија скулптури со големи размери. Излеани од бронза или изрезбани од дрво, овие масивни уметнички дела се инсталирани во соби и надворешни простори, и ги претставуваат убиените животни кои се препарирани за прикажување.

Од слонови и жирафи до огромни пипала, Гарел во своите дела покрива широка биолошка разновидност. Некои од скулптурите се дури направени и стилизирано, како стилизираните черепи и скелети кои ја претставуваат целата иронија на ловечките трофеи. Гарел преку овие дела ја осудува човековата "доминација над животното, која на него гледа само како предмет за потрошувачка."

Извор: My Modern Met

Слични содржини

Фотографија / Екологија / Уметност / Око
Уметност / Око
Култура / Уметност / Око
Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото