Банкси среде урнатините во Украина

14.12.22 13:07

Уличниот уметник Бaнкси на улиците на Украина создаде голем број дела, директно спротивстваувајќи се на неоправданата и неправедна агресија на Русија.

Шаблоните со потписот на "недопирливиот" уличен уметник се забележани меѓу урнатините на бомбардирани згради и барикади во Бородјанка и Горенка, и двете во регионот Буча, а други се забележани непосредно пред главниот град Киев.

Секое дело се фокусира на силата и издржливоста на украинскиот народ. Тие нашироко ја критикуваат тековната војна и нејзините катастрофални ефекти врз секојдневниот живот на граѓаните, прикажувајќи жена со витлери за коса, бањарка и гас-маска која посегнува по апарат за гаснење пожар; брадест маж кој си го трие грбот во када на отворено; силуети на мали деца кои се клацкаат на парче челик...

Можеби најзајадливотo дело е она на едно младо момче кое го фрла рускиот претседател Владимир Путин на земја за време на натпревар во џудо.

Извор: Colossal

 

Слични содржини

Фотографија / Свет / Живот / Око
Јавни простори / Уметност / Историја
Јавни простори / Фотографија / Уметност / Око
Јавни простори / Уметност / Око
Јавни простори / Свет / Уметност / Око
Јавни простори / Уметност / Око
Фотографија / Живот / Култура / Уметност / Око
Јавни простори / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото