Треба да им ги скршиме роговите

21.12.2022 11:44

Во Германија пучистите за една ноќ ги испофаќаа како глувци, и експресно, со челични белегзии на рацете, ги сместија зад решетки.

Во Белгија, еврпратеничката апашаана по брза постапка од гаќи ја истресоа. Становите ршум им ги направија. Сè што треба запленија и без многу правни церемонии и полициски процедури, билет за смештај во ѓуза им врачија.

Нашиот правен систем е исклучително уникатен, но перцепиран според неговата ненормалност. Криминалците, мангупите, крвопиите, кои со децении врз нашата кожа ја испишуваат својата богата злосторничка биографија, ги третираме безмалку како носители на ордени за посебни заслуги за народот и државата. Корупцијата ни се вовлекува во менталниот код како религија. Дозволивме судски крш да се трансформира во некакво недопирливо божество, искачено на Олимпот на нашата системска конфузија. Да метастазира до степен на неизлечива рак-рана. Се престори во едноклеточен близнак на пробисветите од нашето криминално пренаселено подземје.

Се наоѓаме пред одлука - ќе дозволиме владеење на правниот хаос, громење на државниот стабилитет, или ќе се определиме за чекори што ќе доведат до безусловна елиминација на криминалците.

Треба да им ги скршиме роговите на тие богато товени а стерилни свети крави.

Бошко Нацевски, Фејсбук, 20.12.22.