Пред некое време купив едно македонско списание за жени

28.12.2022 12:00

Пред некое време купив едно македонско списание за жени. Стотина страни на кои нема ништо, како промашена италијанска супа минестроне со многу состојки, нафрлани текстови и слики без било каква страст, желба, убавина, спој на некои чудни приказни за жени и лак за нокти, една севкупна промашена тема што растажува.

Погрешниот однос кон „културно-забавното“ новинарство не е од вчера но, се чини, во општиот неред, таквото новинарство потполно ја загуби вредноста. Да не зборувам за порталите во кои е вест која телевизиска новинарка носи пократка сукња и и тоа дека „никогаш не изгледала подобро“. Ниту ги интересира добра фотографија, ниту текст со содржина, па формата им станала новата содржина, а и таа не е за гледање.

И, се чудам, имаат стотина страни на располагање да направат мастер дело, а тие нафрлале што стигнале, којзнае кој пишувал препишувал со грешки, преведувал, без личен печат, без име и презиме.

Офелија Димковска, Фејсбук, 16.12.22.

 

ОкоБоли главаВицФото