Глувчарот додека кружи

30.12.2022 18:04

Пределот се превртува
околу своето средиште - глувчарот го гледа
лизгањето на ридот странично,
поле во брзо кружење.

И тој глувчар се превртува
околу друго средиште, невидливо,
црната дупка која ги чека:
и глувчарот и ридот -
а која ќе го вшмука
целиот волумен,
до местото дури што беше
пред хаосот да биде створен.

Превод: П. В.

Норман Макејг (Norman MacCaig, 1910-1996), шкотски поет, пошироко познат по хуморот и едноставниот и достапен јазик. По образование бил класичен филолог и најголем дел од својот работен век бил учител и управител на училиште. Објавил дваесетина стихозбирки. Во своите најдобри песни тој е голем мајстор на концизното евоцирање на пејзажот и на животот во него. При поетските обработки често прибегнувал кон метафизички решенија.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото