Популарна механика

26.01.2023 12:32

Огромните инженерски проблеми
на кои ќе наидеш во обидот да се распнеш на крст
без помошници, без чекреци и запчаници
и други прирачни механички средства –

во мала, празна, бела соба,
на една столица со разнишани ногари
за да се поткачиш во висина на таванот –
со само еден чевел за да ги заковаш клиновите.

Да не спомнувам дека треба да си гол во случајот –
за да ти се види секое ребро и секој мускул.
Левата рака веќе ти е закована,
и само десната ти останува да си забришеш пот,

да посегнеш по догорче
во преполниот пепелник,
кое секако не ќе можеш да го запалиш –
а доаѓа ноќта, пријатната ноќ.

Превод: Зоран Анчевски

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото