Експерти за дезинформации ќе се борат со лажните вести од Русија и Кина

08.02.2023 13:58
Експерти за дезинформации ќе се борат со лажните вести од Русија и Кина

Повеќето од неодамнешните кампањи на Русија се обидоа да ја префрлат вината за нејзината целосна инвазија на Украина и нејзините последици врз глобалната економија, а особено врз безбедноста на енергијата и храната, врз Киев и неговите западни сојузници.

Експерти за дезинформации ќе бидат распоредени во канцелариите на Европската унија ширум светот за да се спротивстават на лажните наративи што ги шират малигните актери, вклучувајќи ги Русија и Кина, изјави во вторникот највисокиот дипломат на унијата, Жосеп Борел. Според него за Русија дезинформациите се клучен инструмент во војната и таа вложува огромни средства кои ги надминаа инвестициите на ЕУ во оваа област.

„Сите наши делегации ќе бидат опремени со експерти за спротивставување на дезинформациите во многу делови од светот, со цел нашиот глас подобро да се слуша“, рече Жосеп Борел на јавната конференција за дезинформации во Брисел.

Тој додаде дека во последниве години руското инвестиции во зајакнување на нејзината способност да создава и шири лажни вести за да ја продолжи својата агенда, масовно ги надмина европските инвестиции за да се спротивстави на дезинформациите.

Како одговор, рече тој, ЕУ и партнерите истомисленици треба да создадат стандардизиран и интероперабилен начин за споделување податоци и анализа на странски кампањи за дезинформација, но и повеќе да се ангажираат со властите ширум светот за да се осигураат дека гласот на ЕУ ќе се слушне.

„Мораме да го решиме ова политички на највисоко можно ниво“, рече Борел.

„Да бидеме поприсутни, подобро да ги изразиме реалностите, да се занимаваме со различни јазици и медиуми – навикнати сме да зборуваме англиски, но можам да ви кажам дека има многу луѓе во светот кои не разбираат англиски, па затоа мора да се обратиме инаку на нивниот јазик“.


Дезинформациите – „Клучен инструмент за војна“

Неговиот говор беше проследен со објавувањето на првиот извештај за манипулација со странски информации и закани од мешање од страна на Европската служба за надворешни работи (ЕЕАС), во кој беа анализирани 100 инциденти со дезинформации откриени меѓу октомври и декември 2022 година.

Откри дека рускиот систем бил вклучен во 88 случаи, додека кинеските официјални канали биле активни во 17 случаи. Во меѓувреме беше откриено дека актери од двете земји работеле заедно во пет случаи.

Инцидентите имаа најмалку 30 јазици и беа насочени главно кон насочување на вниманието кон различен актер или наратив или префрлање на вината на други.

„Тие се мајстори за тоа. Тие инвестираат многу. Тие користат илјадници луѓе и тоа го прават на систематски, постојан и индустријализиран начин. Тоа е оружје“, рече Борел.

Повеќето од неодамнешните кампањи на Русија се обидоа да ја префрлат вината за нејзината целосна инвазија на Украина и нејзините последици врз глобалната економија, а особено врз безбедноста на енергијата и храната, врз Киев и неговите западни сојузници.

„Битката на наративот започна со пандемијата, а денес тоа е јасно: оваа војна не ја водат само војниците на бојното поле, таа се води и во информативниот простор, обидувајќи се да ги освои срцата и умовите на луѓето. “, рече Борел, „Русија користи информации, манипулации и мешање како клучен инструмент на оваа војна - зголемена употреба на дипломатски алатки".

Производството и изработката на содржини засновани на слики и видео беа двете најчести техники што ги користат Русија и Кина за ширење на нивните дезинформации во извештајот на EEAS.

Тие потоа се споделуваат од широк спектар на актери, вклучувајќи, сè повеќе, формални дипломатски канали.

Министерот за надворешни работи Сергеј Лавров, на пример, направи повеќе патувања во Африка од почетокот на војната и ги обвини западните санкции за спречување на Русија да извезува земјоделски производи, вклучително и вештачки ѓубрива, со што ја влоши кризата со храна.

Во меѓувреме, Кина ги прошири своите тактики во последниве години со постојано ширење на заговори преку своите дипломати, официјални лица и медиуми контролирани од државата, се вели во извештајот.

Исто така, постојат докази дека Пекинг им плаќа на влијателните на социјалните мрежи, со неоткриени врски со кинеските државно контролирани медиуми или други структури, за да се спротивстават на критиките за прашањата за човековите права во Кина и да ги преобликуваат наративите за теми како Ксинџијанг.

Во извештајот, исто така, се нагласува дека активностите за дезинформирање и мешање на Кина не се фокусираат само на пропагирање на сопствената порака, туку и на потиснување на конкурентските гласови или пораки кои би го поткопале нејзиниот официјален наратив.

Извор: online Nova TV

ОкоБоли главаВицФото