Не мавта, туку се дави

10.02.2023 11:51

Никој не го слушна, мртвиот човек
(Сè уште лежи и лелека):
Бев подалеку од што мислеше
И не мавтав, туку се давев.

Кутар чичко, секогаш сакаше да се шегува,
А сега е мртов:
Сигурно многу ладно му било срцето кога откажало,
Зборуваа.

Ох, не, не, секогаш е ладно
(Сè уште некој мртов лежи и лелека):
Бев предалеку целиот свој живот
И не мавтав, туку се давев.

 

Превод: П. В. 

 

Florence Margaret Smith (позната како Stevie Smith; 1902 – 1971) - англиска поетеса и романсиерка.

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото