Уметноста на возење велосипеди: култни постери

24.02.23 12:19

Неколку децении пред појавувањето на телевизијата и радиото, рекламирањето најчесто беше ограничено на весници или мали рекламни летоци.

Со напредокот во печатењето, се појавија плакатите и направија вистински бум на визуелната сцена кон крајот на 19 век, навидум ограничени само од буџетот и имагинацијата. Во исто време, манијата за велосипедизам беше во полн ек, така што овие две појави почнаа и совршено да се надополнуваат една со друга. Графичарите преку ноќ станаа познати личности додека плакатот како уметничката форма процвета. Општо гледано како „народна уметност“, плакатите ја красеа секоја достапна педа на отворен ѕид од Париз до Милано до Њујорк.

Величественоста на овие шарени постери дојде како резултат на напредокот во камената литографија, но од друга страна, огромниот обем на рачна работа и трошоците потребни за создавање на ремек-делата со овој метод на печатење, направија овој метод во голема мера да исчезна по Втората светска војна.

Циклус "Чудо" од Мих

1949 Tour de France, од Ј. Фрескет

А.А, Цимерман, од Пал

1925 Tour de France / циклус "Метеор", од Ред

Светски првенства 1935, од М. Гилемен

Извор: cyclingtips.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Око
Графички Дизајн / Уметност / Око
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност / Око
Графички Дизајн / Свет / Уметност / Око
Графички Дизајн / Уметност / Око
Графички Дизајн / Око / Историја

ОкоБоли главаВицФото