Одмаздничка сказна

08.03.2023 11:35

Си беше еден човек
Кој никако од мајка си да се раатиса
Небаре ѝ беше највисока вејка.
Па удираше и маваше по неа
Со бројки, равенки и закони
Што тој ги смисли и ги нарече вистина.
Ја испрашуваше, обвинуваше
И казнуваше, како Толстој,
Ѝ забрануваше, ѝ викаше, ја колнеше,
Со нож ѝ се топореше,
Ја уништуваше со одвратност
Со булдожери и детергенти
Со услови и со парно греење,
Со пушки, со виски и со мачен сон.

Со сите дробни дечиња на раце, во неземски плач,
Таа си умре.

Главата тогаш му капна ко лист.

1968 г.

Превод: Зоран Анчевски

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото