Поезијата на Силвија Плат за природата го издига нејзиното пишување над очајот

23.03.2023 14:12
Kако длабоката поезија на Силвија Плат за природата го издига нејзиното пишување над трегедијата и очајот

Не можам да престанам да пишувам песни! … Тие потекнуваат од вокабуларот на шумите и животните и земјата.

Од писмо од Силвија Плат до нејзината мајка, 1956 година

Популарните перцепции за Силвија Плат имаат тенденција да се задржат на длабоко проблематичната верзија на младата поетеса поради нејзините добро документирани тешкотии со депресијата и морбидните слики кои може да се најдат во дел од нејзината поезија. Така, идејата дека природата го инспирирала нејзиното пишување може да дојде како изненадување.

Оваа очајна Плат е различна од поетесата која сум ја запознала и на која ѝ се восхитувам - поетеса кој пишува за едноставната убавина на ливадите и издржливоста на габите, како и за раскошот на суровата дивина.
Фасцинацијата на Плат со природниот свет започнува уште во детството, како што таа објаснува во нејзиниот есеј Океан 1212-W, во кој ја детализира важноста на морето за нејзината поетска имагинација. Овој интерес за природата продолжил и во нејзината зрела возраст, кога читала дела на биолози од типот на Рејчел Карсон, за што пишува во нејзините писма.


На секој друг поет со вакво знаење ќе му се припише барем минлив интерес за природниот свет. Сепак, прераната смрт на Плат со самоубиство многу ја искриви интерпретацијата на нејзината поезија. Добро срочениот аргумент дека Плат ја користи природата во својата поезија само како „огледало за да погледне подлабоко во себе“, преовлада во критичкото пишување за нејзината работа од 1960-тите до 21-от век.

Токму овој заматен поглед на Плат доведе до превидување на еколошкото значење на нејзината поезија. Како што ја надминуваме 60-годишнината од смртта на Плат, време е да прифатиме повеќе нијансирани интерпретации на нејзината работа и повторно да размислиме како би можело да изгледа нејзиното поетско наследство.

Голема природна убавина
Плат ги сакаше огромните пејзажи на националните паркови, како и дивините од помали размери како оние на англиските Јоркширски необработени ридести предели. Во писмата од 1956 година, таа ги опишува „големите прозрачни смарагдни светла“ на селата во Јоркшир, заклучувајќи дека „никогаш не била толку среќна“ во својот живот како меѓу „дивите, виолетови необработени ридести предели. “


Овие извадоци од нејзините писма резонираат со славеничкото тврдење во поемата Оркански височини дека „нема живот повозвишен од грмушките или срцата на овците“.

Слична убавина пронашла во националните паркови на Америка и Канада, кои ги посетила во летото 1959 година. Во писмата од овој период, таа забележува дека никогаш не видела „толку прекрасна земја никаде во светот“. Без сомнение, овие искуства се инспирација за возвишеното прикажување на „доминацијата на карпите и шумите“ и „облаците кои ги засрамуваат луѓето“ во поемата Двајца кампери во земјата на облаците, како и спектакуларното „излевање на црвенилото“ кое таа го опишува во зајдисонцата над Националниот Парк Алгонкин во Канада.
Убавина на помали места

Сепак, не се овие големи поетски прикази на природниот свет она што најмногу буди интерес кај мене. Дури и најжестокиот градски ентузијаст може да застане во момент на чудење пред планините стари милениуми, но малкумина меѓу нас можат да ги претстават навидум прозаичните аспекти на природниот свет со толкава лирската грандиозност, видлива во поголемиот дел од нејзиното пишување.


Записите во дневникот на Плат, напишани по враќањето на писателката од Јадо во северниот дел на Њујорк во есента 1959 година, демонстрираат чувствителен интерес за мали детали од природниот свет за кои многумина сметаат дека се секојдневни или безначајни. Наидувајќи на неколку отровни печурки во градините во Јадо, таа ги набљудува овие „округли овни тепачи“ со нивните „портокаловo румени врвови“ и „стебла – блед лимон“.

Нејзината песна „Печурки“ доловува голем дел од овој детал со „меките тупаници“ на печурките кои ја отфрлаат на страна „постелнината“ на градината. „Никој не нè гледа“, изјавува колективниот глас на печурките во песната, пред да тврди:

Ние, до утрото
Ќе ја наследиме земјата.
Ногата ни е на вратата.

Во оваа песна, Плат ги потенцира величествените елементи на природниот свет што многумина од нас ги занемаруваат или игнорираат. Таа ги истакнува опасностите, како што сугерира историчарот за животна средина Вилијам Кронон, во ценењето само на видот на големи величествени пејзажи какви што може да се најдат во националните паркови. Со тоа, заклучува Плат, го занемаруваме значењето на природата во попознатите и обични места.

Иако Плат може добро да се памети по меланхоличниот очај на Овците во магла или лутите, пламенокоси жени од песните како Лејди Лазар, исто така е важно таа да биде запаметена по еколошкото значење на нејзиното пишување.

И покрај личните тешкотии во нејзиниот брак и влошувањето на менталното здравје, интересот на Плат за природата продолжува да биде инспирација за голем дел од нејзината подоцнежна поезија. Нејзината песна „Меѓу нарцисите“ од 1962 година, на пример, доловува потресен, но обичен момент на сродство помеѓу еден постар човек, кој ги сака „малите групи“ цвеќиња во својата градина, и самите цвеќиња кои „гледаат“ од цветните леи кон него. , „како деца“.

Исто како малото јато јорговани крокуси за кои бев изненадена кога открив дека растат среде скршениот плочник во мојата сопствена многу запоставена градина, поезијата на Плат постојано ме изненадува со својата неверојатна способност да се види невиденото во природата. Таквото длабоко почувствувано усогласување со природата заслужува да биде препознаено како дел од богатото и повеќеслојно наследство на нејзината работа.

Превод: Марина Туфекчиевска
Извор: https://theconversation.com/

ОкоБоли главаВицФото