"Проток на луѓе"

27.03.23 10:57

Филмот „Проток на луѓе“ на Аи Веивеи ги документира запрепастувачките размери на глобалната бегалска криза.

За да го создаде својот нов документарен филм „Проток на луѓе“, кинескиот уметник и активист Аи Веивеи поминал цела година патувајќи низ 23 земји, следејќи ги патувањата на околу 65 милиони луѓе кои биле принудени да ги напуштат своите домови за да избегаат од глад, климатски промени и долготрајни војни. Преминувајќи океани и посетувајќи бегалски кампови во несигурни погранични градови во Авганистан, Грција, Ирак, Кенија, Мексико, Турција и пошироко, Аи ги документирал приказните на луѓе од различни возрасти и националности кои моментално немаат место кое може да го наречат "дом."


Извор: Colossal

Слични содржини

Живот / Филм / Око
Фотографија / Свет / Живот / Око
Фотографија / Свет / Живот / Око
Фотографија / Живот / Око
Екологија / Живот / Око

ОкоБоли главаВицФото