Во темниот град на ужасот

04.02.2011 13:03
vo-temniot-grad-na-uzasot_1.jpg

Уништувањето на А1 ТВ и на весниците Шпиц, Време и Коха е ре на Груевски нема да му донесе ништо добро. Ми се чини дека тоа го насетуваат сите, дека тоа ги прави загрижени сите - освен водачот на Фамилијата и неговите прислужници. Опиени од моќта, забегани во својот морничав свет на лопати, спортски сали и непрекинати дневни успеси, груевистите не разбираат дека медиумите, овие или оние, сè потешко ќе можат да го сервисираат грдото лице на власта. Шминкањето на преродбеничкиот гнилеж наликува на шминкањето на Даркмен, со лицето смачкано од киселини, или на згрчената, вцртана насмевка на Џокер - нема веќе радост во груевизмот, освен оној втеран во коски и зарежан со скалпер врз усните. Уште вечер сите медиуми да станат преродбенички - груевизмот само ќе ги потенцира безнадежноста и безизлезот. Сликата на стварноста можеби власта може да ја контролира и насочува до одреден степен и одредено време, но во еден момент сите тие картони, стиропор и гипс се распаѓаат.

(Се сеќавате на Даркмен? Пореметениот научник кој најде начин да пресадува синтетичка кожа врз лицето? Дури и неговите кожи-лица траеја само 99 минути! Дури и полудениот од болка и страдање Даркмен знаеше за усул! Знаеше дека во своите борби на располагање има само 99 минути... Македонскиот темен водач всушност повеќе наликува на противникот на Даркмен, прематарот и гангстерот Луис Страк кој во една сцена и’ вели на Џули, девојката на Даркмен: What do you think, Julie? Who's the real monster here? I destroy, to build something better! Whereas you? You're a man who destroys for revenge! Look! Look about you! It's all mine! Because I built it! I built it all!)

Кој е, значи, монструмот овде?! Кој е пореметениот кој изградил сè околу нас?! (комплет со она во нас - идентитетот) Кому уште треба да се докажува?! После уште еден обид да се сотрат сите што не сакаат да ги слават кулисите на нашиот Темен град, после уште еден обид да се столчат сите што не се спремни за маската на нашиот врховен магионичар да тврдат дека е најмладото, најнасмеаното и најубавото лице во царството, што воопшто ново може да се каже за политиките на власта исчекорена од орбитите на реалноста?! Кому уште треба да се објаснува дека самопрогласениот спасител доследно и континуирано ја разбива Македонија?! Ја ситни, ја дроби, ги насочува луѓето едни кон други, ги настрвува на меѓусебна борба до истребување, со една единствена цел - неговата банда тотално да завладее.

Се разбира, пастирот не ја измисли поделеноста меѓу граѓаните на Темниот град, но сите шевови на потенцијалните рани тој ги потцрта и манијакално ги отвори; затоа земјата денес, изложена на груевистичката палета отрови, крвари од сите отвори. Не знам кои хирурзи и кои волшебници ќе ја вратат злата крв во коритата, не знам кои политички магионичари ќе го спречат следниот круг на одмазди.

Да е човек странец или будист, можеби би можел во сегашните и идните насилства кај нас да види некоја повисока (политичка, морална, космичка) правда, зашто многумина грешеле и можеби е ред еднаш да ја платат сметката. Можно е дури многумина од оние што сега просто навиваат за острите расплети на актуелните македонски премрежиња (да се замолчи, да се уапси, да се затвори!) всушност да навиваат за најострите можни расплети кога станува збор за пресметката со груевизмот. Многумина од оние што го силат премирот на сè поголема ескалација на насилството можеби несвесно се пресметуваат со својот сегашен неумолив водач - но утре. Колку посилно Груевски ќе удри денес - толку посилно (можеби и од истите луѓе!) ќе биде рушен утре!

Велам, можеби страдењето денес, под чизмата на груевизмот, е заслужено; нема невини во Темниот град. Се разбира, немам никакво сомневање и дека насилството врз сегашните силеџии, утре, исто така ќе биде неумоливо заслужено. Но, дека целото тоа насилство ама баш воопшто не придонесува за каузата на граѓаните и државата - тоа се гледа од сателит. И затоа апелирам насилството час поскоро да престане.

Апелирам, за жал, знаејќи дека сегашната забеганост на опиените моќници, се чини, е неповратна. Апелирам да престане насилството иако знам дека нема да престане, зашто тиранијата не може преку ноќ да стане фина и питома. Ми се чини дека груевизмот толку далеку одлебди од оваа планета што не гледам гравитациски сили коишто тој забеган (халуцинантно пропагандистички и затворен во себе) светоглед можат да го вратат во реалноста.

Со уништувањето на последните посилни јавни пунктови на отпор спрема груевизмот, се уништува секоја идеја за јавна полза и за демократија. Јавната кауза денес во Македонија е пред исчезнување. Наместо јавното го имаме бандитското. Наместо општествениот интерес ја имаме ползата на тајфите. Власта, наместо да го унапредува јавниот интерес (за со тоа, меѓу другото, да се заштити и себеси!), постапува како волшебницата Медеја која ги жртвувала сопствените деца само за да му се одмазди на неверниот љубовник. Центрифугата на семоќната партиска држава голта сè; независноста и автономијата не се дозволени веќе никаде! Дури ни во културата, а камоли во образованието, економијата или во медиумите! Дури и она малку слобода и независност што макотрпно беа освоени во некои општествени подрачја, груевизмот панично и безмилосно ги прегази како потенцијални жаришта на отпор. И си го имаме сегашниот ужас.

Сликите се од филмот „Даркмен“, 1990.

„Глобус“, 01.02.11.

Ако e Груевски водач на

Ако e Груевски водач на Фамилијата, тогаш што е Велија Рамковски? Ама те разбирам...ти секогаш фаќаш страна и никогаш не ги анализираш работите реално. Ако сегашниот Амбасадорот на САД изјави дека има притисок врз медиумите тогаш екс амбасадорот изјави дека не ни чини судството и една од причините е поради кредитот на Велија земен од банка во САД, искористен за негови мафијашки активности и истиот никогаш не е вратен. Ама за тебе, второво е ирелевантно:)

Анонимен батка, Грујо е

Анонимен батка, Грујо е тиранин. Целокупната ваша манијакална кампања, од 25 ноември навака, од сите можни изродбенички орудија, прави едно нешто: ја супсумира улогата на судот. Илјадници и илјадници коментари од изродбеничките дувла ја опсипаат македонската јавност секој ден со една единствена цел: без судски постапки, без фер услови, без право на одбрана, исклучиво по кејфот на Фамилијата, едни луѓе да се судат и јавно ликвидираат, а други да се востоличуваат.
Анонимен батка, протреси си ја малку тиквата: кој си ти да судиш за американски кредити и финансиски криминал?! Дури и да имаш компетенции за судење (а немаш, еден си од безбројните штакори извежбани со Павлов рефлекс да реагираат на дразбите од штабот) - па не можеш, добога, тоа да го правиш по коментари! Кого убедуваш во криминалот на Рамковски?! И кому тоа му треба?! Судницата решава, не плоштадот!
Но, тоа е вашиот начин. Пресудите се пишуваат во вашиот штаб, а сето друго е само трансмисија и препарирање. Кон судот одат налози како да се суди, а кон јавноста оди перењето мозоци и најмонструозните тоталитарни техники, од типот објавување потерници по сите оние што не се согласуваат со пастирот. Окно, Гем, Сорос, Плоштад слобода, цел куп медиуми итн. - се’ е тоа непријател&предавник, се’ треба да се построи и осуди. И за тоа слуѓат, меѓу другото, таквите анонимни штакорски изродбеници, од твојот тип, Анонимен батка.
Да резимираме: пастирот ви е тиранин, а вие сте мизерната гарда на тиранијата.

Или, пак, да резимираме:

Или, пак, да резимираме: Институт Отворено Општество, Окно, Гем, Плоштад Слобода, еден куп други ирелевантни ентитети, невратениот кредит на А1... све е тоа Џорџ Сорос.

Евреинот, којшто за најубавите периоди од својот живот ги смета идентифицирањето и предавањето на своите еврејски комшии на нацистите и детронизацијата на светските влади, коишто за глобализацијата имаат поинакво мислење од неговото - елитистичко.

Drag posmatracu na

Drag posmatracu na istorijata,samo se prasuvam do koga neistomislenicite ke gi zigosuvate kako stoka pred broenje? Do koga samo vasite analizi ke se smetaat za validni i do koga samo vie ke mozete da sudite za neciv kriminal ili vladeenje? Ke se povikam na del od tvojot komentar:

"Анонимен батка, протреси си ја малку тиквата: кој си ти да судиш за американски кредити и финансиски криминал?! Дури и да имаш компетенции за судење (а немаш, еден си од безбројните штакори извежбани со Павлов рефлекс да реагираат на дразбите од штабот) - па не можеш, добога, тоа да го правиш по коментари! Кого убедуваш во криминалот на Рамковски?! И кому тоа му треба?! Судницата решава, не плоштадот!"
(ova poslednovo treba da mu go kazes na opoziciskiot lider btw)

...za da malku podolu,sleduva vednas validen sud i ocenka od tvoja strana:

"Но, тоа е вашиот начин. Пресудите се пишуваат во вашиот штаб, а сето друго е само трансмисија и препарирање. Кон судот одат налози како да се суди, а кон јавноста оди перењето мозоци и најмонструозните тоталитарни техники, од типот објавување потерници по сите оние што не се согласуваат со пастирот. Окно, Гем, Сорос, Плоштад слобода, цел куп медиуми итн. - се’ е тоа непријател&предавник, се’ треба да се построи и осуди. И за тоа слуѓат, меѓу другото, таквите анонимни штакорски изродбеници, од твојот тип, Анонимен батка.
Да резимираме: пастирот ви е тиранин, а вие сте мизерната гарда на тиранијата".

Kako li samo si lupate etiketi i maltene osudi. Vo red.
Toa e nivniot nacin? No,koj e vasiot nacin istoricaru?

Licemerie e toa sto go konstatirate preku sarkazam za mediumite na Soros,koga i "drugite" go pravele ili go pravat istoto kon "koj i da e" od sprotivniot tabor. Da bideme realni i da priznaeme. Nema nezavisni mediumi! Barem ne vo Makedonija! I ednite i drugite beskrupulozno perat mozoci,a rezultatite se evidentni. Vo takva situacija Pavloviot refleks e ocigleden megju nasite internet gragjani preoptereteni so politickite povrakjanici na nasata scena,koi neumorno trcaat od sajt na sajt da ja zbogatat taa politicki povrakjanica so svojata.

Ke zavrsam so dve prasanje:
Kako dokazano dobar i elokventen psihoanaliticar na politickite neistomislenici ke moze li da ni kazes vo koja garda spagjas ti i dali tvojot pastir e onoj praviot vis-a-vis drugiot pastir?

I vtoroto.Ona najvaznoto.Sakam da go postavam zatoa sto mi e smaceno od toa da citam nezreli komentari vo koi mazjacite si ja istaknuvaat svojata "intelektualna maskost" kon neistomislenikot,komentari vo koi ke sretneme suludi analizi okolu potekloto na problemite vo drzavava i seto toa bez nekakov stav,bez nekoe nivno resenie za izlez od povrakjanicive.
Ni treba solucija na problemot!!

Prasanjeto:
Chare za izlez od situacijava?

P.S. Vo nieden moment ne ti se obrakjam samo tebe licno,tuku celiov tekst ima alegorisko tecenie i e namenet za site onie koi ke se prepoznaat vo nego.

:):) интересно..а зошто толку

:):) интересно..а зошто толку објаснување и зошто толку нервоза кај тебе и навредување...толку ли е тешко да се признае дека и едната и другата страна се виновни..еве јас признавам и велам ..да...Груевски е виновен за многу работи вклучувајќи го и судството меѓутоа и Велија на пр. нема платено на млекарите од swedmilk, чие млеко го продаваше и парите си ги зачува за него. Ако не ми веруваш, прашај некој од нив. Пак ќе прашам..толку ли е тешко?

Факт е дека наместо членство

Факт е дека наместо членство во НАТО и барем неколку поглавја испреговарани со ЕУ, добивме од трите подолгото. Наместо поведар и послободен народ добивме уште поголема сиромаштија и/или емиграција во потрага по егзистенција. Наместо ветуваните економски политики на техноменаџерот, и соодветните инвестиции, во Скопје се уште царува картон тезга економија. Почнатите градби не се ни далеку од довршени. Нова Македонија пишува дека Гранит земал големи банкарски кредити и си го заложил имотот за реализација на градбите од Скопје 2014, а пари изгледа ќе добие на куково лето. Освен збогатените нуво риш, од врхушката на ’преродбените’, сите другите го попушивме максимално. И како што изгледа, нема на повидок јунак кој што ќе го ослободи Готам Сити од канџите на дијаболичниот Џокер... Чуму им на Македонците сопствена држава, кога не се кадерни да си го уредат животот по мерка на човекот? Единствен период на национална и културна преродба, очигледно беа годините на социјалистичка Македонија. Чии резултати сегашнава булумента, наместо да ги унапреди во чекор со новото време на ЕУ - кон повисок стандард и подоинствен живот, катадневно ги дроби со своите приземни лаги и ретроградни методи.

Анонимен 2, наместо

Анонимен 2, наместо постјаните спинови, сите треба да се загрижиме заради Анонимниот пред тебе. До тоа дереџе е доведена Македонија од лудачкиот груевизам. Секоја фашистичка будала дига глава и продава памет. И тоа ти го велам: не ве интересира реалното пропаѓање на општеството (очај, беда, сиромаштија, развој на фашизам кај најочајните - а што друго?! тоа и се очекува!), а ти ми дробиш некакви бесмислени спинови, од корист исклучиво на Фамилијата, за криминалите на некаков си Рамковски, криминали кои можеби се поголеми (па па па!) дури и од оние на Стојменови, Мијалкови, Латасови итн. Има логика?! Нема.
Прекчера во Советот за радиодифузија отворено зборуваа советниците за тоа дека го кршат законот со постоењето на Канал 5 и Сител под сопствеништво на водачи на партии. И?! Мислиш тоа засега некого?! Најгрубо рушење на демократски закон кој не дозволува концентрирање, монопол и политичка злоупотреба на медиум?! Никого тоа не го интересира, испаѓа! А најмалку ги интересира, Анонимен, твоите наредбодавци за кои МРТВ е корисна партиска инсталација, Сител и Канал 5 се бесни загари за гризење, а А1 е криминалец (кој до вчера беше гз и гаќи со Грујо). И вие верувате во тоа?!
Анонимен, тиранијата мора да се руши! Тиранијата живее од нашето меѓусебно прождирање!

Како кучиња клечите пред

Како кучиња клечите пред Евреин кој се гордее со тоа што им помагал на нацистите, а јас сум тој што е фашист? И после сакаш човек да ви верува и да гласа за вас на фарсата што ја нарекувате избори? Ај иди кусни нешто и не ми галами многу што требало, а што не требало да биде, каква ни била државата, а каква ти си сакал да ја видиш, зашто така само може да свртиш уште некое „ограничено“ копиле против тебе, а тоа е она што најмалку ви треба во моментот.

Ти ќе ми раскажуваш за мизеријата у државава, ебате лешперот изгубен у време и убиен у појам.

И, не се секирај, после вашите скинати муцки, на ред е Пастирот. И на тоа можеш да се кладиш у живот. Само прво барај дозвола од Милчин, а он нека бара од курирот на Сорос.

Демократчино.

Оди душо малку информирај се

Оди душо малку информирај се за Сорос, а потоа врати се. Неговото богатство е легитимно стекнатно и легитимно се троши. Ти текнува?? Можам да мислам дека е лицемер, но тое не ми дава за право јавно да зборувам гадости со кои што се оцрнува секој еден на кому му дал мочан денар.
И информирај се малку и за идејата на Отворено општество, дека не е лично негова. Оди душо образувај се, многу книги и многу дискусии со пријателчињата те чекаат.
И мене не ми се допаѓа тоа што се што е наводно напредно и демократско мора да потекне од неговите протежеа, али јеби га! Тоа зборува за нашата независна граѓанска сцена.

Саламандер, се согласувам со

Саламандер, се согласувам со тебе дека констатациите на Анонимен се во најмала рака непримерени. Прво, зошто ја нагласува националноста на г-ин Сорос? Мириса на антисемитизам. А што се однесува до импутирањето за неговото наводно предавство на своите сонародници за време на војната, па ако тоа било точно веројатно ќе се заинтересирала државата Израел или Симон Визентал. Околу принципите на отвореното општество, познато е дека тоа го превзел од Карло Попер. И што е најважно фондацијата е легално регистрирана и работи според законите.

Тиранијата е неподнослива,

Тиранијата е неподнослива, прашање на време е кога Никола Гелевски и оваа мала дружина вљубеници во човековите права ќе се самозапалат во знак на протест, сите го чекаме тој ден.

Полемичарската техника на

Полемичарската техника на Коља е восхитувачка. Првиот коментатор кој не се согласи со него (или потпраша нешто за Велија) од страна на Нервозно - Неспособниот беше почастена со следниве човечки епитети:
- протреси си ја малку тиквата.
- еден си од безбројните штакори.
- анонимни штакорски изродбеници, од твојот тип.

Кога човек кој со ништо не те навредил туку само пројавил поинаков поглед на некои работи ќе го сведеш на штакор, а неговата алатка за мислење ќе ја сведеш на тиква, и да си најмизерно човечко битие, можеш да имаш блесаво чувство дека си бил супериорен во таму некаква 'полемика'.

ова * 100

ова * 100

А што па вие сте запнале да

А што па вие сте запнале да постирате на ОКНО, ако Коља ви е толку непријатен? Мал ви е сајбер просторот?

Коља е многу храбар и

Коља е многу храбар и текстовите му се издржани. Вие што не се сложувате со него, не знам како не ве мрзи да пишувате толкави коментари... да се храните со злоба. Одете си на страницата на Вечер, таму имате злоба колку сакате. Или седнете и вие напишете некоја колумна наместо да губите време овде. Во меѓувреме пробајте да го прочитате Коља малку поинаку, нешто од ова да допре до вас, оти сите заеднички кркаме од сиромашната македонска каша.

и јас би бил "храбар" да стои

и јас би бил "храбар" да стои сорос позади мене, ќе какам до сабајле.

Гелевски е заглавен во

Гелевски е заглавен во тиранијата и окован во пранѓи. Со бонсек тешко ќе може да го ослободиме. Да не има некој шмиршајбна да позајми. :)

Деструктивци, прочитајте

Деструктивци, прочитајте нешто, просветлете се! Направете нешто за сопствената биографија. Нека не ви помине животот како да сте само биолошки сушстества, робови на инстинкти, без личност и свое јас. Надминете ја жабјата перспектива на статисти во филмот на премиерот. Коља, Геро, Милчин си имаат професии, успеси, резон д’етр. Што правите вие освен што истурате жолч и пелин? Се тресете под сенката над некој ист таков никаквец од штабот кој се нашол над вас! Спасете си ги сопствените души.

Филозоф, прочитавме, тоа е

Филозоф, прочитавме, тоа е работата. И наидовме на штакори, муцки, клоаки.... Како тоа ти не го гледаш тој константен балван од копрофилски фетиши кај остварениот Коља(ч) додека се занимаваш со раски пелин кај нереализираните коментатори? И од каде воопшто потребата да нудиш туториали за животи кои не ги познаваш?

За жал не треба преголема

За жал не треба преголема мудрост преку вашите скриботворини да се проникне во мотивирачките сили што ве (про)гонат. Ја мразите слободната воља на Коља.

Да не е обратно?? Башка ако

Да не е обратно?? Башка ако некој е зависен од некого, тоа е Коља лично, зависен ко наркос на хероин, зависен од Милчин од СДСМ, дали за хонорарите на Окно, дали за Маргина, дали за Темплум или пак за Точка. Сето тоа Милчин од СДСМ го финансира и плаќа со парите на сорос. Кој е сега независен?

На кое ниво си бе драг

На кое ниво си бе драг пријателу да нарекуваш некој кој има поинакво мислење од тебе штакор и протреси си ја тиквата. Па ти само што пишуваш обични колумни навредуваш кога некој има поразлично мислење од тебе....а замисли кога твоите ќе дојдат на власт...е тоа ќе биде вистинска диктатура. Тебе ти се допаѓа таквата ситуација и затоа се нервираш зошто во моментов не е така.

Извршивте внатрешна агресија.

Извршивте внатрешна агресија. Го искористивте факторот изненадување, оти никој не очекуваше власта подмолно да го нападне сопствениот народ. Го потиснавте мирољубивите Македонци до ѕид. Сега играта е завршена, маските се паднати, шминката е размачкана. Нека биде вољата божја, а тој е на страната на човекот и љубовта. Силите на нечестивиот се во паника...

Mediumite koi tolku zestoko

Mediumite koi tolku zestoko gi brani Gelevski se poznati po selektiven pristap na komentarite.Na nivnite web sajtovi ne se objavuvaat komentari so poinakvo mislenje od ureduvackata politika.Debatata e onevozmozena.Tipicni diktatorski mediumi.I sega,Gelevski zastanuva vo nivna odbrana branejki gi demokratskite vrednosti?Ovie mediumi nemaat demokratski vrednosti.Znae li Gelevski sto zboruva voopsto?

Има ли некој со квалификации

Има ли некој со квалификации да менаџира со социјални промени во Владата? Веројатно немаат елементарни познавања од менаџирање со промени, знаење како се дозира социјална динамика. Градење консензус, мотивација наместо репресија, препознавање на заеднички интерес во меѓународните интеграции? Се е октроирано, конспиративно изведено. И ПМ логички заклучува дека опозицијата и БЦ се причина за нестабилноста, оти ако нема опозиција - ќе има стабилност. Ова се кочијаши, а треба да проектираат БМВ, сликовито кажано.

Koga opozicija ti se

Koga opozicija ti se NKVD-ovci i UDBA-shi, stvarno e postabilno da gi nema.

Бааги кварна е цела онаа теза

Бааги кварна е цела онаа теза дека Велија не е крив само затоа што Ѕинго и не знам кој не се нешто поарни. Тоа ти е ко да тврдиш дека Коља не е мало неостварено диктаторче само затоа што, да видиме, Букарски е поглуп од него. И како тоа сјебувањето на А1 е смрт за демократијата кога до пред само 2 години биле гз и гаќи со Грујо? Не ви пречи што лакомиот газда проба да ја бајпасира целата демократска процедура па наместо преку избори (дојдов, пробав, изгубив) да ни се инсталира како политички фактор преку неговите новинарски питбули и рекетарски прилози? Браќа, Кариќ сте ептен.

Интересно е да се види дали

Интересно е да се види дали времето ќе ги разоткрие (евентуалните) странски подржувачи на Владата на ДПМНЕ.

Симптоматични се млаките извештаи на ЕУ, кои изгледа ќе тргнат критични од Скопје, а се неутрализираат кога ќе стигнат до Филе. Кој на чуден начин, во последен час, ќе смени мислење и даде препорака за уште една покана за преговори.

Покрај ноторно пристрасниот Бернд Поселт, деновиве се огласи и Дорис Пак со теза дека медиумските слободи во Македонија цветаат, а СДСМ е анфан терибл-от на македонската политичка сцена. Германските врски исто така се чудни и во случајот ВАЦ/Керим и шишето пари. Потоа орденот од претседателот Иванов за др. Ото фон Хабсбург, која ја прими Георг фон Хабсбург, Амбасадор за европски прашања во Владата на Република Унгарија. Дали е на дело геостратешка игра на германските традиционални претензии, една моќна рака која, ги препозна своите интереси во сегашната гарнитура на власт, без разлика на нејзиниот метод на владеење на цврста рака? Тоа се чини се надоврзува како продолжение на историските пријателства и влијанија на оската исток-запад (олицетворена во двата коалициони партнери ДУИ/ДПМНЕ). Во клучни моменти се влијае на правецот и квалитетот на односите Македонија/ЕУ. Исто така да се потсетиме дека кампањата на ДПМНЕ во 2008 ја водеше ПР Агенција на поранешниот советник на Санадер за медиуми.

Околу традиционалните врски, треба ли да потсетиме дека убиството на крал Александар го извршија членови на ВМРО на чело со Черноземски, кои се подготвувале во Јанка Пуста во Унгарија, а под патронажа на германските служби, и дека бранител на македонските студенти од ММТРО на судењето во 1927 бил Анте Павелиќ?

Изгледа наивната опозициско/невладина констелација попусто веќе 3 години чека промена во односот на ЕУ кон властите во Скопје. Од друга страна се чини дека во приказната, како параван - без тие да се свесни за улогата која им е наменета, маестрално се вовлечени и навидум српските влијанија преку приказните за досијеата/Удба и нагласените естрадни гостувања и други културни влијанија(филмската програма на Сител, Канал 5). Српскиот министер Дачиќ изразил задоволство од можноста да го прослави Св Сава во Кучевиште. А се најавува и заедничка седница на двете влади и укинување на пасошката контрола. Потоа соработката во информативната сфера, на пример Вечер катадневно има 20% вести кои се од рубриката внатрешни настани во Србија, од активностите на Тадиќ до случките на фарма. Овие козметички отстапки, кои сепак овозможуваат дозирано српско присуство, добро доаѓаат да се создаде привид на некакво сериозно српско влијание и постојано да се обвинува за комплот СДСМ/УДБАшки инсталации против актуелната власт.

Живеат ли сеуште сеништата од минатото, се повторува ли историјата како фарса, и кој (и каде) го движи овој брод?

Kolkavo pisanie za da

Kolkavo pisanie za da insinuirash deka vladata na VMRO bila fashistichka, a nezavisna Makedonija Naci tvorba od tipot na NDH. Izlezi od podrumot na komunizmot, logichar. Ne e vekje 1943. Nekogash i Germancite mozhat da bidat dobri i nepristrasni.

Interesna percepcija i

Interesna percepcija i analiza na politickite slucuvanja zad scenata.
Interesna e i somnicavosta kon File za negovite preporaki za start na pregovori i pozitivnite izvestai za RM.
Da ne zaboravime deka File e Socijal-Demokrat i poranesen clen na Komunistickata Partija na Cehoslovacka ili so drugi zborovi istaknat levicar i nikako ne mi e jasna negovata naklonetost kon segasnive nasi i pokraj gorespomenatata teorija.
Pa ottamu mi doagja i edna gadliva misla deka mozebi na krajot od denot nasive i si ja pisuvaat zadadenata domasna zadaca,normalno kako po makedonski obicaj polna so greski,i deka ne se raboti za nekakov protekcionizam,tuku za eden bolno pedanten evropski birokratski pristap kon rabotite od strana na File i negovoto drustvo.

Kako i da e ke mi bide zadovolstvo da procitam slicna analiza ili teorija na zagovor i za eventualnite zadscenski poddrzuvaci na SDSM ili levicata voopsto,za nivnite spinovi,za nivnoto "swiss watch" precizno odbiranje na vreme koga da generiraat kriza bez navleguvanje vo podrobnosti okolu osnovanosta na istata i istotaka ke bide odlicno da se procita i za dejanijata na razni "ekspertski shizici" koi vrsat notorna propaganda za necii somnitelni interesi vis-a-vis nasite.
Nejse.

Sepak i da receme deka iako mozebi postoi nekakva igra na segasnive evropski vlastodrsci so aktuelnava vlast,ne bi odela tolku dlaboko vo minatoto za da go lociram aktuelniov problem,koj ne negiram deka e delumno sozdaden tokmu tamu,daleku vo minatoto,tuku ke kazam deka mozebi nivnata blaga naklonetost kon segasnata garnitura i ne e tolku golema kolku sto e golem animozitetot kon vodeckiot politicar vo opozicijata koj za volja na vistinata ima ne tolku slavno minato.

Ako pogledneme sto se slucuva okolu nas,ke vidime deka politicarite so somnitelno minato poleka gi distanciraat od politickite sceni,pa mozebi "Tie" igraat na dotrosuvanje na spomenatiot politicar i otvaranje na moznost za prevzemanje na partijata od mladi socijal-demokrati i progresivci.Velam samo mozebi.
Toa sto e ocligledno e deka na scenata e zestoka borba na levicata i desnicata niz Evropa,koja neli e na vlast vo poveketo evropski drzavi i se nadevam deka epilogot od nivnata borba ke bide na arno iako ni oddaleku ne mirisa taka.

.

Па всушност помалку изнесувам

Па всушност помалку изнесувам тези, а повеќе поставувам прашања за размислување.

По однос на препораката. Можеби решението не го донесува Штефан Филе,но на пат додека стигне одлуката до него, можно е некој да и даде извесен фелш. А и тој како Чех, секако припаѓа на австроунгарскиот културен круг.

Како и да е, можеме да прифатиме дека повлекување на еднаш дадената препорака би предизвикало сериозна дестабилизација во Македонија, што секако не е интерес на ЕУ. Нарочно во повеќе-(односно би-)национална држава, во чиј мултикултурен имиџ имаат многу вложено. Работата (не толку) елегантно се заврши и со извештајот, во кој ги нотираат забелешките.

Околу расчистувањето со БЦ, сметам дека, со некој што како него не е на власт, немаат потреба да активираат претпоставено сценарио Санадер/Ѓукановиќ/Тачи. Повеќе би било за очекување тоа да го снајде Груевски, доколку ДПМНЕ задржи релативно висок степен на подршка, а тој не е во состојба да испорача демократско свртување кон ЕУ мејнстримот. Последниве вести за посериозен американски ангажман, можат да навестуваат слична варијанта. Тоа и би одело на линија на намалување на германското влијание.

Впрочем, околу историските генези на денешните собитија, нивното познавање е извонредно плодно тло за заинтересираните надворешни фактори кои имаат поголем увид во комплексноста на односите на Балканот. Секако европолитичарите од Скандинавјето или од крајниот запад на Европа имаат многу слабо познавање во однос на централноевропските (Чеси, австријци, Унгарци).

На размислување околу третманот од страна на ЕУ на сегашната и претходната гарнитура респективно наведува и изостанокот на награда за СДСМ и покрај стриктното спроведување на евроагендата. Да се потсетиме дека СДСМ изврши една многу непопуларна мерка на намалување на администрацијата за 4% и скоро да не вработи никого од партиското членство. Исто така ја реализира територијалната поделба како дел од политиката на помирување и спроведување на рамковниот договор, што ДПМНЕ извонредно ја искористи за политички цели.

Денес ДПМНЕ дури и не чувствува потреба да му соопшти на Брисел со со колкава администрација командува.Може да биде дека самите се избориле за таков статус и дека своеглавоста се исплати. Но можеби и некоја повисоко позиционирана група ги насочува работите, во еден ионака сложен период за ЕУ.

Околу потребата од прифаќање и реализирање на евроинтеграцијата не е потребна дискусија. Видете само со колкав жар владата на Хрватска ги исполнува предусловите. Барем тој пример на членовите на ДПМНЕ би требало да им е близок.

Уште само едно појаснување за другиот коментатор. Не тврдам дека ДПМНЕ реално остварува блиска соработка со Србија. Мислам дека само ја користат српската површност и ЈУ сентименти за да ги навлечат во една привидна блискост, за подоцна во општата конфузија кој прв ги поканил, бељата од евентуалните внатрешни ломови да им ја натурат на СДСМ и на српскиот интерес во Мк. Што и досега се покажа како делотворно, по однос на досијеата на членови на УЧК и лустрацијата. Постојаното поврзуваање на СДСМ со периодот на КПМ и со наводниот континуитет, а сите заедно со претпоставената српска ујдурма виновна за останувањето на Македонија во Ју федерација по втората светска војна постојано се користи за предтекст ДПМНЕ да се прикажува како реформска и национална партија.

За контрапримерите на Шацимаркакис, Талер, (и би додал и Кацин) како ненаклонети на ДПМНЕ, би рекол дека ми се чини дека тие сепак се подолу во хиерархијата и дека не се на (толку) важно десижн мејкинг ниво. А и во ЕУ треба да има плурализам на мислења, зарем не?

Vo red,jasna mi e

Vo red,jasna mi e tendencijata vo tvojata sub-kolumna,no sepak interesen rakurs i interesno za citanje iako namesta delumno neosnovano i laicki.

Samo za potsetuvanje Sanader ne bese na vlast koga go osomnicija za toa sto e osomnicen.Nejse.Ne e ni vazno.
Drugo me zainteresira...

Velis demokratsko vrtenje kon EU mejnstrimot?
Koj e EU meinstrimot?
Koja e momentalnata nasoka na Gruevski i dali eventualnoto amerikansko vlijanie e pocelishodno otkolku germanskoto?

Inaku okolu evroagendite na dveve partii...kako sto spomenav i vo prethodniot komentar,ne veruvam deka ima nekakov protekcionizam so zadkulisni poddrzuvaci kon aktuelnive i mislam deka dvete partii zavrsija nekakov del od domasnata zadaca poradi koja vprocem i dobivme kandidatski status vo 2005 ,priznavanje od SAD i preporaka za pregovori vo 2009 i 2010. Znaci nagradite se tie. Ne znam za kakva druga nagrada mislis.

Toa so koe se soglasuvam e deka,da,imase namaluvanje na administracijata (voglavno poradi penzioniranja,ne otpustanja) i da,nemase partiski vrabotuvanja,no mora da se potsetime deka taa zadaca SDS ja zavrsi vo periodot 1994-98 BC.

Shacimarkakis,Taler,Kacin&co. se neznacajni igraci isto kako i Doris Pak i Poselt(ili kako i da se vikase covekot).
Prvite ne se nakloneti kon (poveke bi rekla politikata na) DPMNE,vtorite se.

Pricinata e mnogu ednostavna,vprocem i ja spomenav vo prethodniot komentar.
Prvite se socijal-demokrati ili levicari generalno,vtorite se demo-hristijani ili desnicari generalno. I sme bile svedoci i vo minatoto koga levicata od EU gi poddrzuvale nasive levi i vice versa.

P.S. Koga gi spomenav zadscenskite poddrzuvaci na SDS(a i sponzori) ne mislev na gorespomenatite igracki.

Па, мејнстрим би било (барем

Па, мејнстрим би било (барем до некаде) приближување кон правна држава, институции наместо индивидуална волја, намален јавен сектор (а не мастодонтски како сегашниов), слобода на критика, намалена корупција, навремено плаќање на обврските кон добавувачите, квалитетни услуги за граѓаните, јак приватен сектор,...

Груевски имаше консензуална подршка, и ја упропасти. Што е најлошо после вакви изигрувања на народната подршка, се губи верба во демократските институции и инструменти воопшто.

Како ја прокоцка подршката? Од каде да се почне? Прво ги врати долговите кон Светска Банка и ММФ, а сега се фали што се задолжил кај истите. Играта стана јасна. Се отараси од надзорот на ММФ, ги покачи малку платите и пензиите за да улови капиталец во вид на 63 пратеници во 2008. Потоа тргна имплементација на вистинскиот план на ДПМНЕ. Ги сруши институциите и ги наполни со своите јуришници од 25-30 год на раководни места за да му бидат апсолутно лојални. Воведе тотална партизација (ако не и сегрегација на граѓаните) по критериум членство. Удрија како распаметени по тендерите и парите. Наместо македонските дефекти во менталитетот и културата а ла кумства, врски, лажење, подмитување, колективизам, јавашлак и сл. да ги намалува со целисходни мерки, тој води политика на максимизирање на нивната (зло)употреба. Парламентот ете не е кадерен да ги разбере ревизорските извештаи(?!), криминалот на неговите соработници е мува, на другите е слон. И што да се реди понатаму. ДПМНЕ се распиштолија, си ги собуја чевлите, си отворија ракиичка, си го покажаа селското лице и уличарските финти, лукавост и алчност. Далеку од европско однесување.

Маалските мангуплаци имаат крај. Не може да им се продаваат премногу долго време на луѓето.

Сега кога загусти, сега ќе се тепаат. На пример имаше вести дека во студентските домови спијат полицајци од внатрешноста. Дали тоа не се можеби своевидни истурени полициски станици, за да ги контролираат студентите при евентуални нереди? ДПМНЕ е спремен на се за да ја дочува власта, (и не може да му се одрече организираност кога е во прашање одбрана на комодитетот и привилегиите).

Околу наградата од ЕУ. Евидентно е дека на ДПМНЕ му успеа да помине со добри препораки, (евентуално со молења, убедувања и благи препораки), за во основа неевропската политика. СДСМ да водеше ваква политика по однос на судството, администрацијата, правата на човекот, одамна ќе добиеше јаки шамари.

Гласам за САД (наместо Германија). Евидентно е дека без нивна подршка во клучните години на југословенскиот расплет, гадно ќе поминевме. Иако не верувам дека нешто значајно ќе ја заоштрат политиката кон ДПМНЕ. (И покрај шпекулациите во јавноста).

Vo red,ako e toa

Vo red,ako e toa meinstrimot,koj e EU andergraundot?
Dali nie sme tamu?
Ili vo EU andergraundot se Grcija,Bugarija i Romanija so nivnite pravni drzavi,Italija so nejzinite institucii vis-a-vis individualnata volja na Berloskoni (mislam deka ke znaes za sto zboram ako ja pratis malku italijanskata politicka scena)ili Francija i mitolosko liberalnata Holandija kade veke seriozno se limitirani covekovite slobodi na religiozno izrazuvanje. Nejse. Ne mi e natamu fokusot na vnimanieto.

Inaku ne bi polemizirala vo odnos na aspektot za prokockanata poddrska na DPMNE iako tvojot rakurs nalikuva na partiski pamflet za dnevno-politicka borba.Na krajot od denot toa e tvoj stav i tuka nema nisto sporno.

Toa sto za mene e sporno i vprocem nesfatlivo e konstantnoto repetiranje na opozocisko partiskata mantra aka "neevropskata i totalitarna politika na DPMNE",koja potpomognata od spomenatite subjekti vo naracanata PR strategija od X pretsedatelot (koja megjudrugoto ja plativme ti i jas) za brzo vreme stana lajtmotiv na nasata politicko mediumska scena.
I seto toa vo godina na popis,godina vo koja veke ke treba da se resava problemot so imeto,godina vo koja treba da se trosat 400 milioni dolari od MMF i par krediti,godina na mega tenderi za izgradba na infrastruktura generalno itn. Premnogu slucajnosti za da bide sevo ova slucajno.
Mi bese interesen rakursot vo tvojot prv komentar od nizava, pa ke bide interesno da se procita tvoeto glediste za sive "slucajnosti" normalno ako moze bez partiska prizma.

Na kraj,pretpostavuvam deka vo nedostig na politicka programa i progresivni idei zacineti so perverzno patoloskata ambicija na opoziciskiot lider za vlast,spomenatata mantra e edinstveniot nacin preku koj moze da se isprati kakva-takva poraka do vlijatelnite "poddrzuvaci" na DPMNE deka nivnata "poddrska" treba da se revidira,sto ke ovozmozi brzo vrakjanje na vlast na SDS.
Za zal vo ovaa situacija se zaborava deka postojat glasaci vo celiov ovoj film koi sepak ne e lesno da gi manipuliras kako sto toa bese slucaj vo minatoto koga izvor na informaciite bea par kontrolirani mediumi. Denesniot izvor generalno e internetot koj pak tesko se kontrolira i e mesto kade sto moze da se vidi secija "vistina". No ajde pak da ne se defokusirame od temava.

Ubavo napisa na kraj: "ДПМНЕ е спремен на се за да ја дочува власта, (и не може да му се одрече организираност кога е во прашање одбрана на комодитетот и привилегиите).

Jas bi dodala deka slicno e i vo obratnata nasoka:
"CДCM е спремен на се за да ја зграби власта, (и не може да му се одрече организираност кога е во прашање борба за комодитетот и привилегиите).

Иако има многу проблеми во

Иако има многу проблеми во некои држави на ЕУ, не сум чул официјални изјави на каење од земјите членки од поранешниот источен блок. По аналогија и кога се работи за еден човек, ако биде примен во некое друштво со поголем значај и привилегии ( на пр. спортски, бизис, културен или друг клуб, партија и сл.), секако дека не може да се смета себе си за губитник.

Веројатно политичките становишта на една индивидуа најмногу зависат од тоа дали во периодот кој се анализира таа доживеала личен напредок (пред се финанскиски). Па својата поединечна судбина може да се случи да ја асоцира и со дејанијата на владејачката гарнитура. Освен ако не се работи за некој научник, истражувач или сл. кој води посебна грижа за некој објективен пристап и методологија на заклучување. Значи субјективнста не е адско зло, а објективноста не е апсолут.

Околу ’сценаријата на БЦ’ , претпоставената имплементација на препораките од досијето Надеж и ако добро те разбрав,’започнатата акција’ за саботажа во годината на долго очекуваниот видлив успех на владата на ДПМНЕ со изнудени предвремени избори. Мислам дека БЦ не е болен за власт, дека во животот ја имал доволно, и не е тргнат во подмолен и рушителски поход, како изгледа се доживува (или барем се сака да се прикажува) во редовите на власта. Ми се чини дека со неговото политичко искуство, и спознаваќи ги своите грешки од минатото, е автентично загрижен са судбината на Македонија. Дека не гледа низ розовата призма на власта. И дека согледал големи аномалии, и сериозна опасност над иднината на државата, за кои смета дека како предводник на опозицијата е должен да ги предупреди граѓаните. И да побара тие да имаат шанса да се определат.

Лично не сакам судбоносни времиња, големи одлуки, историски раскрсници и сл. ама очигледно никако да излеземе од такви периоди. И конечно да дојде време да ни биде малку досадно.

Исто така не е тешко да се покаже дека власта имаше доволно време да реши некои клучни прашања како евроинтеграциите, ама се определи да чека. Одбива било каква сериозна параламентарна контрола, ги користи државните институции за партиски цели. Гради од почетокот една култура на сурова компетиција и цинизам кон инакумислечките и на постојано создавање на непријатели. Не смогна сили да биде во толерантен однос со опозицијата (инцидентот со снимање на пратениците од опозицијата, изјавите за конечна пресметка со ’транзиционите лидери’, судски процеси против сите што се дрзнале јавно да изразат незадоволство итн).

Сепак на БЦ не може да му се одрече способноста во политичката битка и ефектите кои ги постигна за краток рок. Во последно време во неколку ефектни потези ги искористи грешките на ДПМНЕ. И сериозно ги исфрли од рамнотежа, користејќи ја силата на противникот.

Власта очигледно не е доволно обучена за демократските вредности, се опкружи со слоеви подржувачи, и остави голем дел од населението да се чувствува како граѓани од втор ред. Првенствено кај власта гледам недостаток на воља за уважување и на интересите на луѓето кои ги претставува опозицијата, или на неутралните. Тоа не мора да биде на нивна штета. Напротив, консензус за некои прашања е добар.

Не треба да се сметне од ум дека некои слоеви (како политичките елити на опозицијата, бизнис и делови од стручната и културната јавност) имаат и знаење и одлучност да се потрудат да си ги заштитат своите интереси. Барем значајно повеќе од земјоделците, стечајните работници и други маргинализирани групи. Ако остави простор власта, на институционален начин.

ДПМНЕ имаше период на ѕвезден успех, кој за жал не успеа да го преточи во историска победа за Македонија. Се заплетка во застарените идеи, се преоптерети со премноги отворени, а малку затворени проекти. Наместо акција дејствувањето го претвори во празно движење, наместо суштина се заглави во форма, парада. Бескрајни обележани темели, а многу малку изградено. За вртоглави своти. Мислам дека сублимирано кажано Груевски како успех може да си ги припише најмалку двете нули кои ги додаде во појмувањето на висината на јавните набавки. Македонија пред дваесет години донесе одлука на собрание да се задолжи кај Џорџ Сорос за 20 милиони долари за да купи нафта, а денес еден министер потпишува тендер на таква свота без око да му трепне.

Конечно, потребен ни е малку автентичен елан и проветрување. Судбината на човекот, каква што му ја определил Господ е тешка и исполнета со страдања. Барем политичките институции треба да служат да им влеат на луѓето доверба, волја за соработка и креативност. Македонците не заслужуваат да шепотат, да се плашат да си го кажат мислењето и да молчат понижени. Им треба во својата куќа да се чувствуваат пријатно и задоволно. Да се бават со своите животи, наместо постојано да се бават со власта.

Доколку, сепак, повторно ја изберат истата гарнитура, таа ќе треба сериозно да подразмисли да смени доста работи во своето однесување. Кога и да бидат изборите.

Ok,dovolno jasno. Samo

Ok,dovolno jasno.

Samo tvrdenjata deka BC ne e bolen za vlast i se vraka da ja opravi rabotava,mislam...ajde...totalno se smesni i poveke od tendenciozni. Da gi ostavime za moment nasite subjektivni stavovi za koi sme emotivno vrzani i da se vratime malku nanazad. Periodot pred BC i posle BC:)
No,ajde eve neka subjektivnosta si ostane vkopana vo svoite rovovi i neka zastane polemikata okolu vecno negresniot prethodno spomenat subjekt.

Okolu vovedot na komentarot.Dobro znaeme deka oficijalno mnogu retko(kaj nas) moze da cueme otvoreni kritiki za problemite vo EU. No dali treba da se potpirame samo na oficijalnosta na instituciite i mediumite?
Obicen primer iako ne najsoodveten: oficijalno vladata vo Grcija kazuva deka nema malcinstva ili pa uste poekstremen slucaj: vladava kazuvase oficijalno deka ne sme vo recesija a vprocem 3-4 meseci shibavme u minus(za volja na vistinata opravdano i znaeme zosto). Ima uste iladnici primeri,no...ajde.
Znaci ke si birame li vo koi "oficijalnosti" ke veruvame ili pak,ke gledame pokriticki kon rabotite i ke istrazuvame dali tie "oficijalnosti" se opravdani i tocni. Nejse,da ne se pasplinuvame.

Imalo i ima otvoreni kritiki za EU vo koi najcesto i najglasen od politicarite vo EU bese Leh Kachinski,pretsedatelot na Polska,civ avion se "srusi" i vo koj zagina pola vlada na Polska.
Nezadovolstvoto e poveke od prisutno,kako megju del od narodot vo EU,taka i megju del od politicarite. Problemot e sto toa nezadovolstvo ne mozeme da go vidime ako gi gledame mas mediumite koi se pod kontrola. Ima forumi,blogovi,web katcinja kade obicni lugje,politicari,intelektualci,pisuvaat i ne tolku rozevi nesta za konkretniov problem. Rabotata e sto 20 godini ni gi perat umovive deka edinstvenata vistina se naogja vo Brisel i deka ne smeeme kriticki da gledame kon toa "elitno" drustvo. Pa potoa zboruvame za sloboda na govor,misla i sl.?

Tuku koga sme veke kaj slobodata na govor,"Okno" e vo osnova edno mesto koe e dokaz,deka situacijata so slobodata na govor vo opstestvovo iako ne tolku rozeva,sepak ne e tolku crna. Za zal visinata na nivoto na debatiranje ne e na zavidno nivo.Izobilstvoto na upotreba na navredi,etiketi,neosnovni kvalifikacii i pamfleti e prisutno duri kaj i od onie koi se najglasni za slobodata na govor i demokratija.No kulturata na debatiranje i komunikacija e proces koj se uci so tekot na vremeto. A nie tokmu toa go ucime. Znaci nie sme samite odgovorni za nivoto na koe komunicirame.
Sepak sloboda na govor ima. Dokaz e megjudrugoto i polemikava sto ja vodime. A za toa ne mi treba oficijalen izvestaj od vlada,opozicija,megjunarodna zaednica i sl.

Poentata mi bese druga na pocetok,no ne mozev da odoleam a da ne napisam nesto okolu tvojata teza iznesena vo prethodniot komentar.

Odam na nov komentar :)

Inaku voopsto ne sme se

Inaku voopsto ne sme se razbrale dobro.

Godina na dolgo ocekuvaniot vidliv uspeh na DPMNE?
Oh,ne!!
Se plasev deka eventualno komentarive ke ti stanat partiski pamflet koi sekako ne se adsko zlo no isto taka ne se ni edinstvena vistina.

Mislev na parite koi neminovno i eventualno ke pocnat da se vrtkaat naokolu i deka borbata za vlast na dvata sprotistaveni subjekti e tokmu sobiranjeto na kajmakot od tie pari vo forma na provizii,spogodbi vo 4 oci i slicni nacini,svojstveni za minatoto i za politicari koi sakaat da i pomognat na drzavava vo ovie momenti.

Tuku ke se navratam kon toa sto vprocem sakav da go kazam vo komentarov kako poenta.

Apsolutno se soglasuvam so iznesenoto od posledniot tvoj komentar vo paragraf 2.
Toa razmisluvanje e del i od moite stavovi. Samo sto licemerno e i zalosno,duri i perverzno,koga odredeni politicki likovi vrsat eksplicitni politicki propovedi i ubeduvaat drugi lugje deka zivotot im e tezok i deka nemaat pari i sreka i sl,dodeka samite tie likovi ziveat vo edna prijatna komocija i luksuz.
Tie likovi si mantraat doma deka se bogati i sekojdnevno im raste profitot (opravdano) od nekoj biznis,no perverznosta e vo toa sto izleguvaat vo javnost so licemernata mantra "nemate pari i loso ziveeete" i im nametnuvaat "nacin na zivot" na prostodusnite edinki vo opstestvoto koi pak za zal im veruvaat i pocnuvaat da im gi ziveat nivnite recenici.Od utro do mrak.

Srekata e neli sostojba na umot! Matricata si ja pravime sami!
I za toa ne se odgovorni nitu BC,nitu NG,nitu drugiot NG,nitu bilo koj drug osven samite nie.
Ako od svoe licno iskustvo kazuvas deka zivees loso,ti posakuvam poveke sreka i uspeh,pa makar i DPMNE vladee i narednite 4-5 godini:)

Mi bese zadovolstvo polemiziranjeto so tebe.

Добро. Еве нешто за крај и од

Добро.

Еве нешто за крај и од мене.

Секако дека се претерува со идолатризацијата на ЕУ. Меѓутоа тоа е единствен реален пат. Не се нуди слобода да се биде во неврзаните, или да се врати комунизмот и сл.

Значи нема преголем избор. А мене ми изгледа дека оваа интеграција не е така лоша како онаа на Хитлер.

Инаку самиот процес на приватизација логично носи неправда и социјални разлики. Значи не е до БЦ, или до оние кои му наредувале, туку до процесот. Макар бил и со ваучери. Освен тоа СДСМ нуди да се донесе закон за незастарување на криминалот од приватизацијата, а ДПМНЕ не прифати. А за БЦ не е познато дека поседува Фабрики, Трговски центри или милиони во странтсво. Ако некој се окористил, тоа секако не е тој. И законите не ги носел сам. А и ДПМНЕ учествуваше во крупни приватизациони зделки (ОКТТА, Телеком). Само Телеком-от извлече околу две милијарди евра профит до сега од Македонија надвор. Ама овде распродажбата се вика странска инвестиција.

За слободите. Ги има делумно. И се повеќе се намалуваат. Нашава полемика е на интернет портал, под ник нејмови. А знаеме колку закани и непријатности трпат ГЕМ заради порталов. Башка, знаеш дека полицијата има пристап до серверите на Телеком, и има технички можности да ги превзема лог фалјовите си IP адресите на читателите.

Мислев за слобода јавно да критикуваш. На пример на работно место или на ТВ.

Поздрав,

Проблем е што сега не е 1991,

Проблем е што сега не е 1991, а не што не е 1943. Помина времето на распад и дисолуција. Така да речам, ДПМНЕ го испушти своето учество во граѓанската војна во распадот на Југославија. Главно заради мудрата политика на Глигоров. Не е ред сега да и се ’истурат’ на Македонија како компензација. Под привидот на јакнеење, се рушат фундаментите на македонскиот национален идентитет. Можно е во судирот теза (словенски) + антитеза (антички) да се дојде до = синтеза (срушен национален идентитет и држава). Политиката на ДПМНЕ е со прилично скриени агенди и јавно необјавени крајни цели. Пример е Скопје 2014 кој стана реално познат за јавноста дури откако се појавија темелите на градбите. Кој е проектот Македонија 2014? Технологијата на промените е со притисок и прислила да се подјармат сегашните институции, кои подоцна моделирани според новата идеологија ќе го вдомат новиот нормиран и правно регулиран поредок. Прашање е дали се работи за претерани амбиции, незнаење, дијаболичен план или за странски влијанија? Или од се по малку. Резултатот може да биде многу лош, заради бескопромисната политика на дезавуирање на јавноста и рапидна и радикална дислокација на распределбата на ресурсите во мал круг на раце. Германците се како нација секако добронамерни, но за размислување е какви се слоеви на влијание постојат во сложени заедници како Германија и поширокјо Европската Унија. И кои партикуларни интересни групи какви методи користат и со кои цели настапувааат во склоп на легалните институти и институции.

Ne znam zoshto Makedonija

Ne znam zoshto Makedonija treba da se trevozhi od razno-razni hipotetichki interesni i neinteresni grupi koga imame vekje prilichno eksplicitni i otvoreni zakani od mnogu konkretni centri na mokj (hint: tie ne se od Germanija).

Nejse, Makedoncite prezhiveale i poteshki problemi vo istorijata, pa i so ova kje se spravat. Vo sekoj sluchaj, ne sme mali deca, ko shto se chini deka sugerirash, pa da ni treba golemiot brat od Belgrad (ili od bilo kade) da ne drzhi za raka koga preminuvame ulica.

A shto se odnesuva do "vremeto na raspad i disolucija" shto pominalo vo 1991, toa vsushnost trebashe da bide vreme na reforma i tranzicija kon demokratsko i pazarno opshtestvo. Za razlika od Cheshka, Polska i drugite zemji zad zavesata, nie ne uspeavme togash da se oslobodime od otpushocite na komunizmot, pa zatoa morame sega, so zadocnuvanje od 20 godini.

Toa shto ti go vikash redistribucija ne e nitu preterana ambicija, nitu neznaenje, nitu dijabolichen plan, tuku obichna, normalna, pazarna reforma. Duri VMRO ne ja ni sproveduva osobeno radikalno (barem ne za moj vkus).

Логичар прочитал три книги за

Логичар прочитал три книги за конспирација и вади тези од ракав. поселт бил пристрасен. А каков е Талер на БЦ другарот? Сега читам со Шацимаркакис ќе правел резолуција во Европскиот Парламент. И Шацимаркакис да не е искрен пријател на Македонија/ФИРОМ исто како и Талер? Врските на ВМРО од пред Втора Светска Војна со хрватските усташи и националисти немаат везе со македонско-хрватското пријателство денес и башка после зборуваш за некакво српско влијание и сега хрвати или срби кои се тајните пријатели на ВМРОвците? Целава твоја теза ми наликува на тезите на Емилијан Станкович славниот портпарол на СДС после самитот на НАТО во Букурешт кога во ист ден на пресови прво од сабајле го обвинуваа Груевски дека бил спремен да го шитне името и бил лажен патриот, а попладне го обвинуваа дека е непопустлив нази-фашист и се обидува да ја изолира Македонија.

Видете колку убави зборови

Видете колку убави зборови користи другарот Коља за лицето БЦ во 2005 година.

Не се согласувам, значи, со констатацијата на претседателот Црвенковски, дека со предлогот за нова територијална поделба Владата направила храбар чекор. Чекорот можеби е храбар само во однос на забеганите и анахрони националисти од типот на Блаже Ристовски. Можеби тие луѓе се искрени и романтични бранители на националната кауза, но нивниот однос кон нацијата доаѓа од 19 век. Се разбира, воопшто не треба да се потцени нивната моќ, но треба јасно да се каже дека тие луѓе во неколку наврати ја водеа државава во ќорсокаци. Мобилизирањето на националните енергии на Балканот многу често значеше само одложување или отфрлување на нужните општествени реформи. Заради таа глупост веќе изгубивме премногу скапоцено време за некој сега пак да си игра со националистичките чкорчиња (ако тоа го сфати дури и комформистичкиот и секогаш со мизерни реформски потенцијали СДСМ - тоа значи дека денес работата навистина ни е до коска!).

Од друга страна, се согласувам со една друга констатација на Црвенковски, кој приближно рече: Ние реално имаме етнички проблеми, реално сме етнички опседнати, така што е неизбежно и политичките одговори да имаат етнички супстрат. Уште една демонстрација на старата прагматична мудрост дека политиката е (само) вештина на можното, ни одржа мајсторот по политичка прагматика.

Венко Андновски за Коља: Сите

Венко Андновски за Коља:
Сите кои го познаваат Гелевски не се воопшто изненадени. На сите им е јасно дека во неговиот текст нема ништо друго освен 90 отсто омраза и 10 отсто интерпункциски знаци, главно добро распоредени, ако се има предвид фактот дека Кољка е средношколец. Неколкумина мои пријатели ми рекоа: требаше, како одговорен за издавачка дејност во Министерството, да му дадеш повеќе книги на "Темплум" оваа година, за да те остави малиот визионер на мира. Значи, да не мистификуваме: може Никола Гелевски колку сака да нни убедува дека ме напаѓа затоа што јас сум ја попречувал нашата интеграција во Европа со своите ретроградни "популистички" ставови - но тоа не е точно. Мотивот за неговиот текст е пред сў лична корист која тој со години ја остварува преку неговата издавачка куќа, а која јас сум му ја попречил, затоа што не сум му дал годинава онолку пари колку што со години ова мало, ептен добро ситуирано центристче, имитирајќи маргина, лапа и од владини и од невладини извори, наизменично.

Бидејќи живееме во оној тип

Бидејќи живееме во оној тип луди и интересни времиња, како што вели Ниче, кога комедијантите од сите видови стануваат вистински господари, решив конечно да признаам: Венко Андоновски, кога Хашкиот трибунал го споредува со Аушвиц и инквизицијата, не е дворски шут туку наш политички господар! И уште една работа деновиве сфатив во нашава весела стварност во која вистината станува, како во Кралот Лир, “пциште што мора да се прибере во дувлото”: проблемот на комедијантите-господари од типот на Венко Андоновски не е во нивното евидентно и гротескно неразбирање на политиката и историјата туку во нешто, според мене, уште пострашно: во лошиот вкус. Лошиот вкус води во злочин, велеше Стендал. Примитивизмот, неспособноста да се води принципиелен разговор, води во силеџиство и бруталност. А дека живееме во брутализирана култура, чиишто можеби најмаркантен симбол токму е несреќниот дидактичар кој самиот моли да не биде сфатен сериозно и со кој преку сила, токму од дидактички причини, мораме да се занимаваме - не треба многу да се докажува. Експлозивната смеша од политички комедијант-дилетант, реален господар и човек со неверојатно низок и лош вкус, значи, е мошне опасна. Само затоа, повторувам, заради јавната хигиена и одговорноста да предупредам, многу неволно, свесен дека одговарајќи на примитивизмот заложувам дел од сопственото достоинство, ви го испраќам писменцево.
Кого го интересираат полемичките текстови на Гелевски контра Андоновски:

http://www.kontrapunkt-mk.org/kontra/kolumna/polemiki/01.htm
http://www.kontrapunkt-mk.org/kontra/kolumna/polemiki/02.htm
http://www.kontrapunkt-mk.org/kontra/kolumna/polemiki/03.htm
http://www.kontrapunkt-mk.org/kontra/kolumna/polemiki/04.htm

А да легневте нешто? :)

А да легневте нешто? :)

Слични содржини

Никола Гелевски
Никола Гелевски
Никола Гелевски
Никола Гелевски
Никола Гелевски
Никола Гелевски
Никола Гелевски
Никола Гелевски

ОкоБоли главаВицФото