Десницата во Скандинавија: Популизмот е пред сè политички стил, а не идеологија

29.03.2023 09:56
Десницата во Скандинавија: Популизмот е пред сè политички стил, а не идеологија

Иако скандинавските земји – Данска, Шведска и Норвешка – во многу аспекти се меѓу најпрогресивните, тие не се имуни на подемот на десничарскиот популизам. Најновата вознемирувачка вест дојде од Шведска, каде што екстремно десничарските Шведски демократи беа исклучително успешни на изборите во септември 2022 година. Во последните децении, десничарските популистички партии се во подем низ цела Западна Европа, чии најпознати претставници се францускиот Национален фронт и австриската FPÖ.

Марксистичкиот историчар Енцо Траверсо овие партии ги нарекува постфашистички – иако речиси ниту една од нив отворено не зборува за фашизмот и не го нагласува идеолошкиот континуитет со него, споредбите се неизбежни. Историските корени се во фашизмот, но се случија трансформации и метаморфози, а сега тие се движат во насока чиј краен исход е непредвидлив. Овие партии се залагаат за обновување на националниот суверенитет, усвојување на економски протекционизам и одбрана на загрозените „национални идентитети“. Во постфашистичката имагинарност, исламскиот терорист го заменува комунистот како архетипски, смртен непријател.

 Енцо Траверсо

Што се однесува до дефиницијата за популизам, Траверсо посочува дека е крајно проблематично да се стават десните и левите популисти во иста категорија – Јобик и Златна зора со Сириза и Подемос. Генерално, популизмот е пред сè политички стил, а не идеологија, која го спротивставува народот на елитите, масите на системот. Се карактеризира со авторитаризам, радикален национализам, харизматично лидерство, несклоност кон плурализам и владеење на правото, монолитна и хомогена визија за „народот“, демагогиска реторика, мобилизација на незадоволство против низа јасно дефинирани непријатели, поделба на „нас“. и „тие“.


Ксенофобија и расизам

Десничарските популистички партии во Западна Европа се ксенофобични и расистички, а нивната цел е токму да ги исклучат најниските, најнесигурните и најмаргиналните слоеви на населението, пред се имигрантите. Популистите тврдат дека зборуваат во име на „обичните луѓе“, „тивкото мнозинство“ или „народот“, и артикулираат едноставни решенија за сложените проблеми. Повеќето од овие партии се залагаат за таканаречениот нов расизам, кој се разликува од класичниот по тоа што ги нагласува културите, а не генетиката, а наместо расна хиерархија се води од принцип кој би можел да се сумира како „еднаков, но одвоен“ – различните култури имаат еднаква вредност, но се неспоиви и не треба да се мешаат, значи етноплурализам наместо мултикултурализам.

Етноплуралистичката доктрина обезбеди интелектуална платформа за критикување на имиграцијата, избегнувајќи ја стигмата на дискредитираните идеологии како што е нацизмот. Секако, левичарските критичари на оваа идеологија добро знаат дека етноплурализмот во голема мера е само продолжение на традиционалниот фашистички и расистички начин на размислување и дека ги легитимира најлошите форми на ксенофобија. „Победничката формула“ на новите екстремно десничарски партии се состои од економија на слободен пазар, етноцентризам и авторитаризам. Како контраст на перципираните „закани“ за националниот идентитет, постои носталгија за минатото заснована на етничка хомогеност.

Подем и популарност

Подемот на овие партии и нивната неверојатна популарност меѓу работничката класа мора да се стави во контекст на макроструктурната трансформација од индустриско во постиндустриско општество. Процесот на постиндустријализација повлекува драматичен пад на уделот на работната сила вработена во индустрискиот сектор и зголемување на учеството на вработените во услужните дејности (особено во периодот меѓу седумдесеттите и деведесеттите). Традиционалните средини на работничката класа се фрагментирани, а класната свест и идентитет слабее, како и класното гласање (гласањето во согласност со класните интереси). И еден од темелите на партиските системи во Скандинавија – силната идентификација на работничката класа со социјалдемократите – беше поткопана од овие трендови.

Процесот на постиндустријализација создаде нови „групи губитници“, кои не се справуваат добро со зголемените барања за образование, интернационализација и флексибилност, и имаат тенденција да поддржуваат политички програми кои ветуваат враќање на стабилните вредности и доблести на претходната статус кво ситуација. Овој развој на настаните резултираше со ситуација во која многу гласачи чувствуваа дека нивните стари рамки за разбирање на општествениот свет стануваат се помалку адекватни – и следствено станаа поотворени за алтернативни рамки.

Во сите три скандинавски земји, екстремната десница е крајно зависна од гласовите на помалку образованите мажи од работничката класа и постарите граѓани. Како што лево-десната поларизација во традиционалниот партиски систем се намалуваше, а во исто време повеќето партии се придвижија кон слободарска позиција, авторитарната идеолошка позиција стана достапна за артикулација, што ја искористија партиите како Шведските демократи.

И покрај сите негативни трендови, сепак е важно да се има предвид дека во анкетите на Европското социјално истражување (European Social Survey, ESS), ставовите кон имиграцијата во Шведска со години беа најпозитивни од сите европски земји вклучени во истражувањето, а и Норвешка и Данска беа при врвот. Ставовите станаа понегативни по зголемувањето на бројот на бегалците меѓу 2015 и 2016 година, но се вратија во релативна нормала до 2018 година, кога 62 отсто од испитаниците се согласија со изјавата дека имигрантите ја прават Шведска подобро место за живеење. Околу 20 отсто од населението на Шведска е родено во странство, вклучувајќи 11 отсто од Азија и Африка. Значи, иако постои тенденција кон ксенофобија и антиимигрантски ставови кај незанемарливото малцинство од населението, во споредба со остатокот од Европа, скандинавските општества сè уште се меѓу најтолерантните.

Партискиот профил на Брејвик

Андерс Брејвик, екстремниот десничар кој уби 77 луѓе во терористички напад во Осло и околината на 22 јули 2011 година, извесно време беше член на Fremskritspartiet (FrP), втората по големина партија во норвешкиот парламент во времето на нападот. Иако партијата експлицитно не повика на насилство, реториката против естаблишментот и против имиграцијата се значајни делови од нејзината платформа. Десет месеци пред нападот, во соседна Шведска во парламентот влегоа Sverigedemokraterna (Шведски демократи), што претходно беше незамисливо во таа земја.

Fremskrittspartiet (FrP) не изгледа како сосема очигледен избор за некој со екстремните ставови на Брејвик.

Андерс Брејвик

Академската литература не е едногласна во класифицирањето на ФРП како екстремно десничарска партија. Тие беа создадени како протестна партија против високите даноци и гломазниот јавен сектор, а со текот на времето се трансформираа во партија на „социјален шовинизам“ – за социјална држава и социјална помош, но само за Норвежаните. До 2000-тите, овој пристап стана многу вообичаен меѓу многу слични партии низ Европа. Fremskritspartiet не се дефинираат себеси како националисти, туку како либерали. Тие беа партнери во владејачката коалиција предводена од Конзервативната партија од 2013 до 2020 година, кога го надгледуваа создавањето на министерство за интеграција и го засилија процесот на депортирање неуспешни баратели на азил и мигранти со кривични пресуди. Имаат релативно позитивен став кон имигрантите од ЕУ и украинските бегалци. Проблемот, како и обично, се „другите“. Тие се повлекоа од владејачката коалиција во јануари 2020 година. Причината за повлекувањето беше репатријација на норвешки државјанин кој доброволно се приклучил на ИСИС.

 Кампања на Данската народна партија на изборите за Европскиот парламент во 2014

Dansk Folkeparti (Данската народна партија) е основана во 1995 година и е една од најуспешните и највлијателните екстремно десничарски партии во Европа. Во 2002 година се етаблираше како постојан партнер на десничарската коалиција на власт и влијаеше на реформите за имиграција и интеграција, пакет мерки насочени кон значително намалување на имиграцијата во Данска. Во партискиот манифест од 1997 година се вели дека „Данска не е и никогаш не била земја на имиграција, а ДФ не сака Данска да стане мултиетничко општество“. Некои претставници ги споредија имигрантите со стаорци. Муслиманите се претставени како главна закана: „Никаде на земјината топка не била изводлива мирната интеграција на муслиманите во друга култура“. Или, како што би рекол пратеникот Пер Далгард: „Ние се обидуваме со сите средства да ги испратиме овие диви луѓе дома, бидејќи е невозможно да се интегрираат“. Соработката со конзервативно-либералната коалициска влада резултираше со спроведување на некои од клучните барања на ДФ, што доведе до она што често се опишува како најстрог европски закон за имиграција.

Новата влада донесе правила кои ги спречуваа данските граѓани и другите луѓе да донесат странски брачен другар во земјата, освен ако не исполнуваат строго дефинирани критериуми. За 30 до 40 проценти се намалени и некои социјални бенефиции за бегалците. Антимиграциската реторика на ДФ имплицира „социјален шовинизам“: имигрантите наводно ги трошат ресурсите на социјалната држава кои инаку би можеле да се искористат за помош на старите и болни етнички Данци. Во 2010 година, партијата предложи целосно запирање на имиграцијата од незападните земји. Тие користат „победничка комбинација“ на ставови против естаблишментот и етноплуралистичка ксенофобија, исто како и бројни други десничарски популистички партии што се појавија на тлото на Западна Европа.

Полирање на партискиот имиџ

За да ја разубави сликата, ДФ повремено се ослободуваше од поединци кои отворено се залагаа за расизам, па во 1999 година исфрлија 19 членови од партијата кои беа во расистичката организација Дански форум. На изборите во 2015 година со 21 отсто од гласовите станаа втора по големина партија во земјата, но оттогаш бележат пад на поддршката, а во 2022 година е нивниот најлош резултат на општите избори досега – мизерни 2,6 отсто . Овој стрмоглав пад на ДФ во Данска се толкува како последица на пребегнувањето на бројни членови во новата антиимиграциска партија Дански демократи и како последица на нормализирањето на ригидните ставови за имиграцијата и нивното присвојување од многу други партии, вклучувајќи ги и социјалдемократите.

Шведска долго време се сметаше за „последниот бастион“, земја која долго време се спротивставуше на налетот на екстремно десничарскиот популизам. За жал, во септември 2010 година, сликата за шведскиот исклучителност се смени со пробивот на Sverigedemokratern (SD, Шведски демократи) и нивното влегување во парламентот. Оваа партија е специфична по тоа што, за разлика од споменатите примери од Данска и Норвешка, има многу јасни, директни и недвосмислени врски со фашизмот.

Во раните години, Sverigedemokraterna имаше многу фашистички/нацистички ветерани меѓу своите членови и поддржувачи. Некои беа членови на нацистичките шведски партии од 1930-тите и 1940-тите. Првиот лидер на СД, Андерс Кларстром, претходно беше член на Nordiska Rikspartiet, отворено неонацистичка партија. Поумерените елементи во партијата сфатија дека никогаш нема да стигнат никаде доколку не се отстранат најкомпромитирачките карактеристики. Така си го испеглаа имиџот – се ослободија од голем број неподобни поединци и се оградија, барем декларативно, од нацизмот и почнаа да се претставуваат како умерени десничари. Кога направија горе-долу респектабилна фасада, тогаш почнаа изборите.

Симпатизери на Nordiska Rikspartiet

Овој долгорочен недостаток на респектабилност на СД е една од главните причини зошто екстремната десница губеше во Шведска до 2010 година. Партијата официјално го отфрли нацизмот, а во последниве години се повеќе се дистанцираше од другите европски ултра-националистички или екстремно десничарски партии. И покрај тоа, во извештајот од 2022 година на шведските истражувачи Acta Publica се наведени 289 шведски политичари кои изразиле расистички или нацистички ставови, а 214 од нив биле членови на СД. Исполираната официјална идеологија партиското раководство ја промовира во интервјуа и изјави за печатот, неофицијалната идеологија повремено протекува од затворените партиски простории, додека „дивата“ цвета меѓу активистите и симпатизерите.

Во своите манифести, СД го наведува, меѓу другото, социјалдемократскиот концепт на „народен дом“ (Folkhemmet), поетски термин за шведската социјална држава, како своја идеолошка инспирација; целта е наводно да се комбинираат принципите на социјалната правда и традиционалниот конзерватизам. Манифестот од 1989 година зборува за „хомогениот состав на населението“ како „непроценливо богатство“ за Шведска. „Висок степен на етничка и културна сличност меѓу населението“ е условот за „заеднички идентитет“, кој е најважниот фактор на „безбедно, хармонично и солидарно општество“. Спротивставувајќи му се на мултикултурализмот, СД се позиционира како блиска до етноплуралистичката доктрина „еднакви, но одвоени“. Што се однесува до ставовите кон имиграцијата и предлозите како репатријација, реториката омекна со текот на времето. Партијата беше за смртна казна до 1999 година и е евроскептична. Во текот на последната деценија, тие се обидоа да се ребрендираат како алтернатива за ЛГБТ гласачите.

Ова е само уште еден аспект од постепената и долгорочна дерадикализација на партијата, од која многу профитираа со низата неодамнешни изборни успеси.

Клучен фактор за успесите беше тоа што доволен број гласачи загрижени за имиграцијата, кои сметаат дека е важно прашање што другите политички опции го игнорираат, сега најдоа партија која наводно е достојна за нивниот глас. На изборите во 2018 година тие добија 17,5 отсто од гласовите и обезбедија 62 места во парламентот, со што станаа трета по големина партија во Шведска. За време на изборите во 2022 година, водеа кампања за намалување на миграцијата и прием на азил, построги политики за работни дозволи, пониски сметки за енергија и подолги затворски казни за лица обвинети за учество во насилство на бандите. На тие избори тие се појавија како дел од широката десничарска алијанса и беа втори во генералниот пласман со 20,5 отсто од гласовите.

Шведските демократи претходно беа изолирани во Риксдаг бидејќи другите партии одбиваа да соработуваат со нив. По последните избори и т.н од договорот од Тидо, беше договорено СД да поддржи влада предводена од либерално-конзервативната Умерена партија (Moderaterna) заедно со демохристијаните и либералите. Ова е првпат СД да има директно влијание врз владата. Овој договор функционира во пракса така што на Владата и е потребна поддршката од СД за, повеќе или помалку, секоја одлука. Развојот на ситуацијата во една од најпрогресивните и покрај се најтолерантни земји во светот секако е загрижувачки – би било одлично ако, после ова, социјалдемократите почнат да ги артикулираат ставовите значително полево од центарот, или ако од некаде произлезе вистинска левичарска алтернатива…

Извор: https://racin.mk/