Стигматизирањето на Славјанка е стигматизирање на мнозинството луѓе

31.03.2023 09:15

Зборувањето јавно за нечие ментално здравје и вадењето на доверлива медицинска документација на увид на јавноста е еден од најгнасните чинови во нашето Собрание.

Пратеникот Драган Ковачки вчера на говорница извади медицинска документација од специјалист психијатар за министерката за одбрана Славјанка Петровска со која наводно докажува дека пиела седативи. Не само што е грозен чинот, туку е и казнив со закон.

Конечно, денес речиси да нема човек кој има потешкотии со менталното здравје, страда од анксиозност, депресија и слично. Стигматизирањето на Славјанка е стигматизирање на мнозинството луѓе, а стигматизирањето на обидите за надминување на овие состојби (меѓу другото и со медикаменти) е директен удар врз јавното здравје.

Ирена Цветковиќ, Фејсбук, 29.03.23.

 

Слични содржини

Ирена Цветковиќ

ОкоБоли главаВицФото