Се бориме за политики кои ќе дадат основа за идни законски решенија

04.04.2023 09:33

Интересни ми се „обвинувањата“ од одредени групи дека организациите делувале политички и работеле на промена на закони за вклучување на ЛГБТИ луѓето во истите. Не ја разбирам екстазата небаре откриле долго криена тајна. Токму тоа е суштината на работата на организациите и истото се нарекува - застапување, што е клучна активност на граѓанското општество. Токму истото го прават и групите кои обвинуваат. Се застапуваат за закони кои ги исклучуваат ЛГБТИ луѓето. И двете форми на делување (и на организациите и на анти-родовите иницијативи) се апсолутно политички.

Ние се бориме за политики кои ќе дадат основа за идни законски решенија. Тие се борат за политики кои ќе дадат основа за идни законски решенија. Методот е ИСТ. Разликата е само во тоа што ние работиме за вклучување на сите луѓе во законската заштита, а тие работат за исклучување на одредени групи од истата.

Ирена Цветковиќ, Фејсбук, 27.03.23.

 

ОкоБоли главаВицФото