Уметници и фотографи создадоа изложба „Лице во лице“

02.05.23 00:54

Изразот „лице во лице“ воедно подразбира интимност но и конфронтација. Во Меѓународниот центар за фотографија тој израз е позајмен како наслов на изложба која ги претставува портретите на уметниците фотографирани од Тацита Дин, Брижит Лакомб и Катрин Опи.
Во фокусот на групната изложба е феноменот наречен „портрет на уметникот.’ Кураторка е Хелен Моулсворт, а субјекти се авторитети како Пети Смит, Маја Ангелоу и Џоан Дидион кои имаат практика на контрола над нивното претставување во јавноста но барем на момент ја пуштаат контролата и ја предаваат во рацете на фотографите. Сепак од приложеното гледаме повеќе ангажираност отколку препуштање.

 Брижит Лакомб, „Џоан Дидион“, Њујорк, Њујорк, 2005 година.

Инге Морат, „Саул Стајнберг“, 1966. Подарок на Инге Морат, 1975 година.

Кетрин Опи, „Кери“, 2017 година. 

Кетрин Опи, „Вагинален Дејвис“, 1994 година.

Тацита Дин, Портрети, 2016 година, со Дејвид Хокни.

Тацита Дин, Портрети, 2016 година, со Дејвид Хокни.

Брижит Лакомб, „Пати Смит“, Њујорк, Њу Јорк, 2014 година.

Кетрин Опи, „Рон“, 2013. 

Кетрин Опи, „Мери“, 2012 година.

Кетрин Опи, „Мишел Лами“2016 година.

Кетрин Опи, „Рик“, 2017 година.

Брижит Лакомб, „Глен Лигон“, Њујорк, Њу Јорк, 2020 година.

Брижит Лакомб, „Маја Ангелоу“, Њујорк, Њујорк, 1987 година

 

Слични содржини

Фотографија / Уметност / Око
Фотографија / Наука / Око
Фотографија / Екологија / Уметност / Око
Фотографија / Книжевност / Настан / Фото / Око
Фотографија / Живот / Око

ОкоБоли главаВицФото