Пристигнаа 43 ракописи на конкурсот за текст за сликовница за попреченост

02.05.2023 12:35
Пристигнаа 42 ракописи на конкурсот за текст за сликовница за попреченост

 

На конкурсот за текст за сликовница на тема ПОПРЕЧЕНОСТ стигнаа 43 ракописи од Македонија и Србија (25 на македонски, 18 на српски јазик):

Елена Пренџова, Над планините

Моника Стојановска, Најдобриот набљудувач на светот

Мартина Дукоска, Наметната попреченост

Владимир Трајановски, Еднакви

Ирена Димова, Изгубен во Зборовград

Дајана Сиљаноска, Лука во светот на музичките платна

Маја Цветаноска и Иван Христов, Мете и планината

Анита Буховски, Бела и хероите на Форест Град

Ана Андонова, Принцезата Хана и волшебниот замок

Кристина Николова, Пенелопа и Ѕвездата

Јована Матевска-Атанасова, Сончко и Детелина

Елена Ташкова, Синиот Дијамант Надеж

Маја Васева, Малиот Доде

Марга Велеска, Бисер во горчливо море

Мила Тодоровска, Во светот на малите и посебни куклички

Фросина Ангелова, Клупата на Дамјан

Христо Петрески, Сакам да сум слободна и распеана птица

Слободанка Лазова-Здравковска, Семејството и детето со попреченост

Ева Камчевска, Облачето во девојчето со форичка

Јована Матевска-Атанасова, Сончко и Детелина

Даниела Стојановска Џинговска, Пакетче среќа

Надица Тренчова, Светот на Огнен

Маргарита Ставрова, Попреченост

Сонита Фејзовска, Попреченост

Ана Видиќеска, Попреченост

Драгана Младеновић, Седам копчи на сунцу

Симон Марић, Необична сликовница

Jелена Калајџија, Миланче, Маљенки и још понешто

Мирјана Огњановић, Пала је ноћ

Марија Манојловић, Прича о (не)моћи

Јелена Тасић, Туга је боје мрака

Бојана Јовановић, 25%

Весна Синђић, Светлица

Милица Арамбашић, Лили и њен Адам

Мартина Милосављевић, Мој деда

Марија Лазаревић, Моја омиљена тетка

Власта Н. Ценић, Лија Дискриминација и остали

Душан Благојевић, Победили смо

Тања Ивановић, Текст за сликовницу

Јелена Лончарски, Инвалидитет

Ведран Радисављевић, Краљевска борба и инвалидитет

Мирјана Кижевски, Зидови боје кајсије

Вера Салонски, Чардак у мом дворишту

 

***

Добитникот на наградата ќе биде прогласен во петок, на 5 мај 2023.

За наградата решаваат Никола Гелевски и Иван Велисављевиќ.

Конкурсот го организираат здружението Контрапункт (Скопје) и издавачката куќа Темплум (Скопје), а српски партнери се Центар за биополитичко образовање Биополис
(Београд) и Културни центар Шабац (Шабац).

Проектот е поддржан од READ(Regional Network for Cultural Diversity) и Европската Унија.

ОкоБоли главаВицФото