Ќе се заштитуваат старите сорти јаболка, слива и круша на Осогово

12.05.2023 02:28
Ќе се заштитуваат старите сорти јаболка, слива и круша на Осогово

Процесот на иселување не ги одминува и селата на Осогово кои се испразнети, па затоа овошките беа оставени без грижа.

Македонското еколошко друштво (МЕД), заедно со јавното претпријатие за заштита на Осогово, започна проект за зачувување на старите овошни сорти во овој крај. Во соработка со професорот по овоштарство д-р Тошо Арсов, започната е инвентаризација и картирање на старите овошни дрвја и дефинирање на мерки за нивно зачувување и ревитализација.

Досега картирани се повеќе од 20 стари сорти на овошки во селата Нивичани, Пантелеј, Рајчани, Јастребник и Полаки. Маркирани се стебла од јаболка, круши и сливи, а како што соопштуваат од МЕД, тие ќе бидат предмет на заштита и ресурс за понатамошни мерки за ревитализација.

„Старите сорти од круши, јаболка и сливи се само дел од богатата агробиолошка разновидност на Осогово. Луѓето низ вековите ги користеле своите знаења и креативност да создадат поотпорни овошки со богат род, со повкусни и по хранливи плодови, со цел да си обезбедат подобра храна за себе, но индиректно и храна и дом за голем број птици, глодари, инсекти и други животни“, велат од МЕД.

Процесот на иселување не го одминува и овој крај, па и поголем дел од селата на Осогово се испразнети. Екологистите велат дека овошките се оставени без грижа, а во последниот период се случува и нивна сеча заради користење за огрев.

„Сѐ повидлива е загубата на ова наше вредно агробиолошко наследство. Изминатиот месец направивме средби и разговори и со локалните жители кои сѐ уште ги негуваат и одржуваат старите сорти, имаат традиционални познавања за калемење и умножување на овошки, со цел и тие да се вклучат во идните акции за ревитализација“, посочуваат од МЕД.

илустрација: Нејт Вилијамс

извор: meta.mk

ОкоБоли главаВицФото