Курт Кобејн како визуелен уметник

26.05.23 16:07

Курт Кобејн беше познат како измачена гранџ икона со поетични текстови натопени во дисторзирана гневна музика, но препознавање на профилот како талентиран визуелен уметник доаѓа дури неколку децении по неговата смрт.

Неговите слики и цртежи го одразуваат неговиот креативен и бунтовен дух, како и неговата борба со депресијата и зависноста. Некои негови дела имаа свои изложби, а други беа користени како насловници на албуми или како основа за рекламни кампањи.

Курт Кобејн започнал да црта уште како дете со мотиви типични за таа возраст: ликовите на Дизни, а како тинејџер ги цртал своите идоли Битлси и Кис, но цртал и апстрактни или надреални фигури. Правел колажи од слики од списанија или весници кои ги комбинирал со своите текстови или пораки.

Едно од најпознатите дела на Курт Кобејн е цртежот на лицето на Исус Христос со круната од трње и капки крв нацртана во 1991 година, кога „Нирвана“ го снимала албумот Nevermind. Цртежот го симболизирал неговиот сопствен конфликт со христијанската религија и неговата критика на хипокризијата во општеството.

Серијата слики кои ги нарекол „Фетус“ прикажуваат фетуси во различни позиции и елементи како што се вода, земја или оган. Тие ги рефлектираат неговите стравови за светот во кој живее и за своето бебе кое го очекувал со Кортни Лав. Сликите беа изложени 2010-та година во Лос Анџелес.

Курт Кобејн не само што создаваше визуелна уметност, туку и беше нејзин вљубеник. Беше фан на многу други уметници, како Вилем де Коунинг , Франсис Бекон или Жан-Мишел Баскијат . Имал колекција од дела на млади и неафирмирани уметници кои ги открил на своите патувања. Неговата ќерка Френсис Кобејн - самата уметница - продолжува да го чува уметничко наследство и да ја промовира неговата визуелна уметност.

Слични содржини

Уметност / Око
Активизам / Свет / Уметност / Око
Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото