Модата и политиката во уметноста на Баркли Л. Хендрикс

29.05.23 12:37

Баркли Л. Хендрикс е роден во 1945 година во Филаделфија, Пенсилванија, и студирал на Академијата за ликовни уметности во Пенсилванија и на универзитетот Јеил.

Популарната уметност, фотореализмот и Црната култура беа уметнички јазик и влијание на Хендрикс. Моделите ги фотографирал (и сликал) со детална прецизност и со живи бои, и често ги поставувал во контраст со неутрална или апстрактна позадина, за да го засили нивниот израз. Исто така користел елементи од модата, музиката и политиката за да им даде на своите портрети социјален контекст.

Хендрикс е еден од првите американски уметници кои ги славеа и прифатија различностите на Црната заедница. Ги прикажуваше своите модели со почит и достоинство, без да ги стереотипизира или романтизира. Ги признаваше нивните индивидуални квалитети и нивното право на саморепрезентација, но и ги преиспитуваше расистичките и сексистичките предрасуди кои постојат во уметничкиот свет, и воопшто.

Хендрикс почина во 2017 година во својот дом во Конектикат. Неговото богато уметничко наследство продолжува да влијае на новите поколенија уметници и љубители на уметноста. Неговите дела се сметаат за класици на американската уметност од 20-тиот век.

Слични содржини

Фотографија / Уметност / Око
Фотографија / Екологија / Уметност / Око
Фотографија / Уметност / Око
Фотографија / Наука / Око
Фотографија / Уметност / Око
Фотографија / Уметност / Око
Мода / Фотографија / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото