Фотоклима

04.07.23 11:18

Биеналето насловено Photoclimat, кое ќе се одржи од 18 септември до 17 октомври во ПАриз, за неговото прво издание ќе спроведе фотографска рефлексија на  суштински важни теми поврзани со климата и ефектите од нејзината дерегулација врз нашите животи. Од големи суши до недостиг на храна, преку еколошки катастрофи, предизвиците во наредните години ќе бидат значајни и ќе влијаат на целото човештво, за жал најмногу отежнувајќи им на помалку среќните.

Photoclimat има за цел преку тежината на фотографијата да се постигне кревање на свеста. Овој проект претставува патување низ единаесет места во срцето на Париз и шест институции. Ќе бидат изложени триесетина фотографии на посветени уметници, чии дела помагаат да се истакнат еколошките и социјалните прашања. Сите изложби се организирани според принципот на рециклирање и максимално намалување на отпадот.

Фото: Николас Хенри Китихавас Шенделир

Фото: Немса Луба Демиен

Фото: Елса Ледиер, финалистка за наградата Дахинден

Фото: Десунг Ли, финалист за наградата Дахинден

Фото: Ферхат Буда, Агенција VU, за акција против гладта

Каталина Мартин - Чико / Агенција VU за акција против гладта

Фото: Алесандро Пучинели, од серијата ,,"Moре и пластика"

Фото: Фабрис Монтеиро, серија Magnin, Пророкот

Фото: Аида Мулуне, серија Воден живот

Извор: https://www.fubiz.net/

Слични содржини

Фотографија / Екологија / Око
Фотографија / Екологија / Уметност / Око
Фотографија / Екологија / Око
Активизам / Екологија / Уметност / Око
Свет / Екологија / Око
Фотографија / Екологија

ОкоБоли главаВицФото