Изложба на стари фотографии во Охрид

10.07.2023 09:39
Изложба на стари фотографии во Охрид

На 11.07.2023 (вторник) во 20 часот во НУЦ "Куќа на Уранија" - МАНУ во Охрид ќе биде отворена изложбата на стари фотографии насловена "Охрид 1940 - 45".


Изложбата "Охрид 1940 - 45" претставува ретка можност да се видат фотографии од Охрид снимени во период од 1940 до 1945 година од фотографот Јонче Поп Стефанија (1915, Охрид - 1983, Охрид).

Фотографиите се изработени од оригинални негативи, на архивска хартија и истите се од колекцијата на Македонскиот центар за фотографија. Автор на изложбата е Роберт Јанкулоски, универзитетски професор и директор на Македонски центар за фотографија.


Изложбата го опфаќа периодот на Втората светска војна како и времето пред започнувањето на војната, а дел од фотографиите се снимени веднаш по ослободувањето на Охрид.

На фотографиите е прикажан животот во Охрид за време на војната, граѓаните, војниците присутни во градот и секојдневните активности на Охриѓани.
Изложбата ќе биде поставена до 19 јули 2023 година.

ОкоБоли главаВицФото