Збогум

24.07.2023 10:48

бев принесена жртва
чисто лутање
волчица во шумите
во ноќта на телата

Напуштената клада го убива сопственото светло.
Заљубената птица ја возвишува песната.
Толку волеви суштества во мојата тишина
и ситниов дожд што ме следи.

Дела и ноќи
да ѝ дозволам на жедта да ми биде амблем
да стои за единствениот сон
никогаш веќе со љубов да не се храни

бев принесена жртва
чисто лутање
волчица во шумите
во ноќта на телата

невин збор да се изговори.

Превод: П. В.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото