Прилози на Окно за Скопскиот земјотрес

26.07.2023 12:24
Прилози на Окно за Скопскиот земјотрес


Скопје 1963-2013
130 прилози за Скопскиот земјотрес 1963 со неколку стотици фотографии.


списание МАРГИНА 89
(целото посветено на Скопскиот земјотрес)

 

Скопје 1963: сеќавања и сведоштва на земјотресот
Славко Јаневски - Телеграфски либрета
Влада Урошевиќ - Денови без град
Блаже Конески - Во земјотресот

Александар Матковски
Хроника на земјотресот во Скопје
(фељтон во 24 делови со стотина фотографии)


Михаил Токарев
50 години обнова и изградба на Скопје
(фељтон во седум делови)


Видео интервјуа за Скопје 1963-2014
Дваесетина видни скопјани зборуваат за паралелите меѓу земјотресот од 1963 и „земјотресот“ СК014.


За Скопје после 1963 и после 2014
Извадоци од интервјуа за паралелите меѓу земјотресот од 1963 и „земјотресот“ СК014.


Книга од 1963:
Душан Пешиќ
СКОПЉЕ, катастрофа и градилиште


Земјотрес

(70 прилози)


Скопје
(околу 1000 прилози за Скопје)


Фотографии: Томислав Петернек

Подготовка: П. В.

Слични содржини

Општество / Култура / Историја
Општество / Книжевност / Историја
Фотографија / Историја
Општество / Балкан / Историја
Општество / Фотографија / Култура / Уметност

ОкоБоли главаВицФото