Четврто издание на филмскиот фестивал во Галичник

27.07.2023 14:44
Четврто издание на филмскиот фестивал во Галичник

Фестивалот прикажува разновиден избор на филмови од светската кинематографија и дава единствена можност и за етаблираните и за новите филмаџии да ги претстават своите филмови пред остроумната публика и да добијат признание за нивниот талент и креативност.

Галичник Филм Фестивал полека, но сигурно станува значајна платформа за филмаџиите и љубителите на филмот, привлекувајќи учесници и гледачи од земјата, регионот и пошироко.

На овогодинешниот, 4-ти по ред Галичник Филм Фестивал кој ќе се одржи од 4 до 6 август ќе бидат прикажани 33 краткометражни филмови во 3 натпреварувачки категории, како и ревијалниот долгометражен филм „Нешто слатко“ со Сашко Коцев и Јелена Јованова во главните улоги, кој ќе биде прикажан на затворањето на фестивалот.

Покрај филмските проекции, фестивалот е домаќин и на различни работилници, разговори и мастер класови, поттикнувајќи збогатена средина за размена на идеи и стекнување на знаења за учесниците, како и контакти меѓу професионалците од индустријата и аспиранти филмаџии.

Дејан Дуковски ќе ја предводи Балканската сценаристичка работилница, а на Андреј Волкашин ќе му припадне Мастер класот за разработување на ТВ серии.
Овогодинешното жири на Галичник Филм Фестивал го сочинуваат Сашко Коцев, Георги Унковски и Елена Станишева.