Бајковитиот свет на Љубен Зидаров

16.08.23 09:37

Кога ќе ги видите делата на Љубен Зидаров, невозможно е да не посакате да го споделите тоа интересно откритие. Неговите дела во себе имаат свежина која докажува дека уметниците стареат, но големата уметност не старее, може да остане свежа и долго време по животот на уметникот да предизвикува внимание и љубопитство. Претставените илустрации во продолжение се страници од монографијата  „Илустраторот Љубен Зидаров”, објавена во 2019 година.

Љубен Зидаров беше бугарски илустратор и сликар. Роден во 1923 година во Велико Тирново, Бугарија, тој ја започнува својата уметничка кариера уште во училишните години во доцните триесетти, создавајќи некои од првите бугарски стрип серијали. Во 1947 година дипломира на отсекот за сликарство на Софиската академија за ликовни уметности.

Во текот на следните три децении работи како илустратор на книги, создавајќи илустрации за повеќе од 200 книги од бугарското и светското литературно наследство. Меѓу неговите најзначајни илустрации се „Приказните за Шехерезада“, „Бугарски народни приказни“, „Островот на скриеното богатство“ од Роберт Луис Стивенсон, „По сенките на облаците“ од Пејо Јаворов, „Морскиот волк“ од Мејн Рид, „Том Соер“ и „ Авантурите на Хаклбери Фин”од Марк Твен, „Приказни“ од Ханс Кристијан Андерсен, „Приказни од целиот свет“ од Николај Рајнов, авантуристичките класични дела од Александар Дима, Жил Верн и Карл Меј. Овие книжевни класици се љубовта на неговиот уметнички живот како илустратор на книги.

Ханс Кристијан Андерсен, 2006

Од 1980 година наваму, бил фокусиран на сликање во масло на платно и акварел. Откако почнал со своето иконично шоу за еден човек, „Автопортрети”, во 1979 година, тој е заслужен за измислувањето на карактеристичниот личен стил опишан од уметничките критичари како „сатирично самоиронично сликарство“. Оттогаш Зидаров редовно поставувал најмалку една годишна изложба за еден човек, вклучувајќи ја и ретроспективата во Националната уметничка галерија во Софија.

Жил Верн, „Островот на крајот на светот", 1978

Љубен Зидаров до неодамна беше највлијателниот жив бугарски илустратор на книги. За својата работа, тој ја добил државната титула народен уметник. Добитник е на различни награди: сребрен медал (1959) и златен медал (1965) од Меѓународната изложба на книга во Лајпциг, како и на саемите во Москва и Болоња.

Корици на книги

Добитник е и на Големата награда на Првата национална изложба за историјата на стрипот во Бугарија, потоа на награда на ДКМС за уметност и култура (1970), награда „Борис Ангелушев“ на СБХ за илустрација (1976 година), а исто така и на орденот „Кирил и Методиј“ – 1 степен во 1963 година.

Корици на книги

Во 2014 година е награден со Големата награда на Софија за севкупно творештво и особен придонес во областа на културата. Во 2016 година ја добива наградата „Златен век“ на Министерството за култура. Во 2022 година ја доби титулата почесен доктор на Академијата за ликовни уметности во Софија. Уметникот Љубен Зидаров почина на 3-ти јануари 2023 година, на 99 годишна возраст.

 

 „Воена енциклопедија“, 1992

 Александар Дима, „Грофот Монте-Кристо“, 1985

Карл Меј, „Синот на ловецот на мечки“, 1983

 Хариет Бичер Стоу, „Кабината на вујко Том“, 1979

 Марк Твен, „Принцот и сиромавиот“, 2018

Роберт Луис Стивенсон, „Островот на скриеното богатство“, 1977

Извор: https://www.printmag.com

 

ОкоБоли главаВицФото