Програма на Друга приказна #8

21.08.2023 13:35
Програма на Друга приказна #8

 Друга приказна #8
Тема: ПОПРЕЧЕНОСТ
МКЦ 1/2 септември
Бруталиск 3 септември


ПРОГРАМА

1 септември (петок)

19 часот

- Промоција на книгата Мост над бурната река

- Далибор Талајиќ (Загреб) во разговор со Денис Јанкуловски

20 ч.

- Доделување на главната награда на фестивалот на Синиша Туциќ

- Филм: Расфрлани пасворди; режија: Нарцис Алиспахиќ

- Синиша Туциќ (Нови Сад) во разговор со Никола Гелевски

- Концерт на бендот „Звук Караџиќ“ (Скопје)

 

2 септември (сабота)

19. ч.

- Промоција на списанието Маргина #95

19.30.

- Драгана Младеновиќ (Белград) во разговор со Фросина Крушкаровска

20. ч.

- Промоција на сликовницата Седум конци на сонцето на Драгана Младеновиќ и Инес Георгиевска; проекција на анимираната верзија на сликовницата

21. ч.

- Се сеќаваме на Дубравка Угрешиќ и Давид Албахари - македонски писател(к)и и уметници ги читаат омилените страници од Угрешиќ и Албахари, лауреати на Друга приказна; водител: Живко Гроздановски

3 септември (недела)

 

18.30 ч.

- Претставување на три детски книги за попреченост: Јасминка Петровиќ - За копчето и среќата; Зоран Кардула - Гуш и Бац; Ирена Поповска - Цветната дружина; водител: Никола Гелевски

 

19.00 ч.

- Проекција на филмови за попреченост: Марија Апчевска - Беласица; Маја Младеновска - Роза; Тежок андерграунд (продукција: Марко Жвака, Душан Чавиќ, Душан Шапоња); разговори после секој филм; водител: Васко Маглешев

21 ч.
Мала изложба на Тома Димовски - Гоблени-гребаници

 

Илустрации: Инес Георгиевска, од сликовницата Седум конци на сонцето (заедно со Драгана Младеновиќ)

Фестивалот „Друга приказна“ е поддржан од
Министерството за култура на Република Северна Македонија

ОкоБоли главаВицФото