Светлосна микроскопија

01.09.23 11:34

Погледот во внатрешноста на една морска ѕвезда ја освои наградата за најдобра научна светлосна микроскопска фотографија на годината. Натпреварот, кој ги препознава најдобрите научни фотографии ширум светот, го избра победникот од 640 слики испратени од фотографи и научници од 38 земји.

Глобален победник, Лоран Формери (САД).

Нервен систем на малолетна морска ѕвезда (Patiria miniata) широк околу 1 cm. Обележaн со антитело против ацетилиран тубулин по оптичко чистење и снимен со користење на Z-проекција кодирана во боја.

Во организација на Evident и Olympus, од 2017 година, овој конкурс е неверојатен начин да се истакне уметничката и научната вредност на светлосната микроскопија. Глобалниот победник Лоран Формери беше воодушевен од победата, која дојде две години откако доби почесно признание на натпреварот.

Победник во областа на научните материјали, Шјам Ратод (Индија).

Кристал од локален лек за третман на брадавици наречен ABE, достапен во Полска. Росата е разнесена на микроскопски слајд со слама, а потоа е снимена во една рамка. За истакнување на боите употребен е забавувач и филтер за поларизација со два крста.

„Ова е фантастично чувство“, сподели Формери. „Освојувањето на глобалната награда го чувствувам како неверојатно достигнување кое покажува дека постигнав напредок. Ја сакам микроскопијата и поминувам многу време пред конфокалниот микроскоп, но посебните примероци со кои имам среќа да работам навистина ја прават разликата. Најчесто работам со морски безрбетници, особено ехинодерми (морски ѕвезди, морски ежови и други од нивниот вид).

Регионален победник, Игор Сивановиќ (САД).

Длабока проекција кодирана со боја која покажува зрно полен во ртење на цветот наречен „утринска слава", прикачено на стигмата.

Тие се прекрасни суштества, со фасцинантна и естетски задоволувачка петкратна симетрија која е навистина автентична и специфична. Среќен сум што фотографирањето помага да се прикаже убавина на нашите океани и зошто е важно да знаеме повеќе за нив и да ги заштитиме“.


Регионален победник, Европа, Блискиот Исток и Африка, Хавиер Руперез (Шпанија).

Слоеви на крилото на молецот Urania rhipheus.

Почесно признание, Роберт Бердан (Канада).

Пресек на гранка од сина смрека (Picea pungens). Сликата е панорама на неколку фотографии кои се наместени во фокус и снимени со 5X објектив.

Почесно признание, Лиу Руминг (Кина).

Прикажани се собрани репродуктивни делови од глуварче, направени во слајд примероци. Различните флуоресцентни патерни на неговите делови се опсервирани со помош на конфокална микроскопија.

Почесно признание, Торбен Данке (Германија).
Скутелум на тигреста буба 20:1.

Почесно признание, Мајкл Шрибак (САД)

Дијатомите се едноклеточни организми кои можат да се најдат во океаните, водните патишта и почвите во светот.

Почесно признание, Кејтлин Марфи (САД).

Грбен поглед на череп од саламандер со црвен грб. Обоени со пентахромната техника на Моват.

Регионален победник, Азија-Пацифик, Џиао Ли (Кина).

Дел од еделвајс, скениран и реконструиран во три димензии со помош на ласерско скенирање и конфокална микроскопија.

Почесно признание, Ру Џинвеи (Кина).

Ситно зрнест Echinococcus protocephalus, обоен со SM и
фотографиран во темно поле.


Почесно признание, Меи Ју (Кина).

Автофлуоресценција на врвот на стомачињата на цвеќето на 405 нм, 488 нм и 561 нм, која испушта зеленикаво сина и смарагдно зелена боја налик на пердуви од паун.

Почесно признание, Уриел Руиз (Мексико).

Tripos macroceros. Едноклеточна микроалга со три рога. Антапичните рогови се свиткани кон единствениот апикален рог. Хлорофилот е прикажан со црвено, каде што се сместени хлоропластите.

Извор: https://mymodernmet.com/

Слични содржини

Фотографија / Квир / Око
Фотографија / Наука / Око / Историја
Фотографија / Око
Наука / Уметност / Око
Фотографија / Наука / Око
Фотографија / Наука / Око
Фотографија / Книжевност / Настан / Око

ОкоБоли главаВицФото