Друга приказна #8: трет ден (фотографии)

05.09.23 11:39

На третиот ден (3-ти септември) од книжевниот фестивал Друга приказна програмата се пресели во културниот центар Бруталиск (старата Точка, на Илинденска 38).

Беа претставени три детски книги за попреченост: Јасминка Петровиќ - За копчето и среќата (книгата ја претстави Биљана Црвенковска); Зоран Кардула - Гуш и Бац; и Ирена Поповска - Цветната дружина. Јасминка Петровиќ се обрати преку видео, зборувајќи за конкретната книга, за книжевноста за деца и за активизмот во книжевноста. Разговорите ги водеше Никола Гелевски.

Во дворот на Бруталиск потоа следеше проекција на три филма за попреченост: Марија Апчевска - Беласица; Маја Младеновска - Роза; Тежок андерграунд (Нови Сад) во продукција на Марко Жвака, Душан Чавиќ, Душан Шапоња. Разговорот со режисерката Маја Младеновска го водеше Васко Маглешев.

Вечерта и фестивалот ја затвори изложбата Гоблени-гребаници на Тома Димовски.

Слични содржини

Фотографија / Книжевност / Око
Фотографија / Книжевност / Око
Фотографија / Книжевност / Настан / Фото / Око
Фотографија / Книжевност / Настан / Фото / Око
Фотографија / Книжевност / Настан / Фото / Око
Фотографија / Книжевност / Настан
Фотографија / Книжевност / Настан / Фото / Око

ОкоБоли главаВицФото