Не е наше

15.09.2023 09:05

Некој под земи, далеку, се кикоти,
Како да ја прекрил устата со дланка.

Блаже Конески, „Стерна“

Она што нѐ опкружува не е наше,
имот е на нестројниот хаос,
го чека тој вистинското време
додека дреме во секојдневјето
и на штурецот ја слуша свирката,
подоко ги гледа мравите што влечат
ѕвездени зрна во амбарите
завиeни со бубаќерен молк
дури не нарасне најмилата му сестра,
нескротливата безумница, стерната.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото