Бура

21.09.2023 09:38

на Билјана

Заталкани во син сон,
крај алеи од водни качунки,
низ нерамно поле
со пенливи перуники,
повлечени од силни струи,
под бисерниот камшик
чуновите и пливачите
беспоговорно легнуваат
на песочното дно.
Напуштени на брегот,
водните остатоци
издишуваат тихо
во вдлабнатинките
на песочниот штит,
крај скинати перјаници
од сиви и зелени алги,
крај мртвите тела
на сините сни
над кои згаснуваат
разнобојни еднодневки,
зафатени од бурата
во нашето катадневие,
од говорот наш,
ласен ем жолчен.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото