Во Македонија не се градат споменици по регуларен пат

21.09.2023 09:43

Една мала група луѓе формиравме невладина организација со единствена цел во Скопје да подигнеме споменик на Кемал Ататурк кого го врзуваат многу работи со Македонија. Тропавме залудно речиси две години од врата на врата, запазувајќи ги сите законски прописи и правила. Како донација добивме и споменик од Турција, транспортиран до Скопје. Но не се најде парче земја, неколку квадрати, да се постави споменикот, кој на крајот заврши во дворот на амбасадата на Република Турција.

Во Македонија не се градат споменици по регуларен законски пат, како и многу други зданија, туку на диво по демократски пат. Навечер почнува, наутро осамнува, па ако смееш, обиди се да го урнеш.

Ерол Ризаов, Слободен печат, 16.09.23.

 

Слични содржини

Јавни простори / Боли глава
Јавни простори / Боли глава
Јавни простори
Јавни простори / Став
Јавни простори / Став
Јавни простори / Став

ОкоБоли главаВицФото