Фернандо Ботеро (1930 – 2023): мајстор на кружната форма

22.09.23 11:22

Од рацете на Фернандо Ботеро е родена карактеристична форма на уметност. Сликите и скулптурите кои прикажуваат тркалезни и обемни уметнички форми го воспоставуваат неговиот јасен, изразен и кружен стил.

Улицата, 2013

Некогаш во Колумбија

1944 година, град Меделин, Колумбија. Еден млад ученик матадор, на дванаесет годишна возраст, има прилика за првпат да гледа двајца фокусирани и храбри луѓе, кои влегуваат во арената на бикови на коњ, подготвени да го соборат ѕверот. Четириесет години подоцна, влијанието на тоа силно сензитивно искуство, проживеано на рана возраст, го инспирира да ја создаде една од неговите најпознати слики: La Pica, 1984 година.

Убодoт (La Pica), 1984

Роден во 1932 година, Фернандо Ботеро е фигуративен уметник во целосна смисла на зборот, познат по своите заоблени ликовни форми и скулптури. Уметноста на Ботеро ги комбинира живоста, смелоста и фолклорните теми вообичаени за уметноста во Латинска Америка, притоа оддавајќи почит на сензуалноста на формата во делата на старите мајстори.

Автопортрет како шпански конквистадор, 1986 

Неговиот препознатлив стил

Во младоста Ботеро неколку години посетувал училиште за матадори, но неговиот вистински интерес била и останала уметноста. Почнал да слика уште како тинејџер, и, во тие рани години, бил инспириран од предколумбиската и шпанската колонијална уметност, како и од живописните, големи слики и политичката ангажираност на мексиканскиот мурален уметник и сликар Диего Ривера.

Пикник, 1989

Влијателни за него биле и делата на неговите уметнички идоли во тоа време: натуралистичкиот портрет на шпанскиот барокен мајстор Диего Веласкез да Силва и романтизмот на Франциско де Гоја.

Нудистичко семејство, 2009

Може да се каже дека Ботеро е уметник во најфундаментална смисла на зборот, оној кој ги одбира боите, формите и пропорциите врз основа на интуитивно естетско размислување. Неговата уметност вклучува и мртва природа и пејзажи, но сепак Ботеро се фокусирал на ситуациони портрети.

Улицата, 1995

Во текот на педесетите, тој почнува да експериментира со пропорцијата и големината. Во овие дела, се осврнува на латино-американската фолкорна уметност со употребата на јасни, светли бои и храбро исцртани форми, фаворизирајќи чист и мазен изглед на своите слики со елиминирање на трагите на четката и текстурата.

Играчи на карти, 1991

Кога се преселил во Њујорк во 1960 година, Фернандо Ботеро веќе го развил својот потписен стил, кој е дел од уметничката традиција, а сепак целосно негов: прикажување на тркалезни, корпулентни луѓе и животни - неговите слики и скулптури обединети со нивните пропорционално предимензионирани фигури.

Mртва природа на сина позадина, со кларинет, 2012

Неговите рубенескни луѓе, заоблени пејзажи и вазни со сензуален изглед се толку препознатливи што практично се негов заштитен знак. Преувеличените пропорции на неговите фигури сугерираат и елемент на хумор или политичка сатира, во зависност од делото, можеби навестувајќи го надуеното чувство на субјектите во однос на нивната сопствена важност.

Рака, 2021

Меѓународно признати скулптури

Откако со својата уметност допира до меѓународната публика, во 1973 година, Ботеро се сели во Париз, каде што почнува да создава скулптури. Овие дела ги проширија основните теми на неговото сликарство, бидејќи тој повторно се фокусираше на неговите предимензионирани субјекти и заоблени форми.

Како и неговите слики, скулптурите на Ботеро ја откриваат фасцинацијата на уметникот со волуменот и пропорцијата преку преувеличување на кружните, месести квалитети на неговите модели.

Скулптурата „Надвор од границите" прикажана со спектакуларната позадина на имотот Четсворт во Дербишир

Во деведесетите, низ светот, со голем успех беа организирани изложби на отворено на огромни бронзени фигури. Богота, Меделин, Лисабон, Њујорк, Париз, Мадрид, Барселона, Билбао, Вадуц, Ерусалим, Ереван, Сингапур. Ова се само дел од градовите каде што лесно препознатливите скулптури на Фернандо Ботеро можат да се видат како украсуваат паркови, плоштади и други јавни простори.

Скулптура на Фернандо Ботеро во Ластгартен,  Берлин

Понови уметнички ангажмани

Ботеро имаше способност да го примени својот посебен стил и на сериозни теми. Во 2004 година, плодниот уметник изложи серија цртежи и слики кои го прикажуваат насилството поттикнато од дрога во Колумбија, кое произлегува од активностите на нарко картелот.

Бомбардирање на автомобил, 1999

Во 2005 година, тој ја открива својата серија „Абу Граиб“, инспирирана од извештаите за американските воени сили кои злоупотребувале затвореници во затворот Абу Граиб за време на војната во Ирак. За оваа серијата му биле потребни повеќе од 14 месеци да ја заврши, а истата добива значително внимание уште при првото изложување.

Слика од серијата хуманистичка критика на „Абу Граиб"

Ботеро веруваше во моќта на уметноста да се справи со злосторствата, која медиумите не можат да ја имитираат. Како што во една прилика уметникот изјавува за неговата серија Абу Граиб: „Уметноста е важна во времето. Таа носи некој вид на рефлексија за материјата. Сме го анализирале ова од уредничките страници и книгите, но некако визијата на уметникот го комплетира она што се случува. Тој може да го направи видливо она што е невидливо, она што не може да се фотографира. Кога станува збор за фотографија, правиш само еден клик, но во уметноста треба да вложиш толку многу енергија. Оваа концентрација на енергија и внимание кажува нешто што другите медиуми не можат да го кажат“.


Мртви eпископи, 1965

Значењето на Ботеро во современата уметност

Фернандо Ботеро се движеше наспроти праксата на повеќето уметници кои работат денес користејќи традиционални техники, и воспостави свој јасен, автентичен и непоколеблив стил, создавајќи уметност со чувство на трајност, суштина и значење - нешто за што Ботеро чувствувал дека во голема мера ѝ недостига на современа уметност.

Мона Лиза, 1959 (насликана на 12-годишна возраст)

Можеби погледот на Ботеро за функцијата на уметноста го издвојува од многу други современи уметници. Наместо да создава уметнички дела направени чисто да шокираат и да предизвикаат одредена реакција, тој се обидувал да обезбеди чувство на спокојство и радост преку голем дел од неговите дела.

Tанчери во барот, 2001

Не може да се пренебрегне неговата жалба. Неговата уметност има одреден магнетизам и посебна привлечност што не е елитистичка или рестриктивна. Тој беше сликар и скулптор на сладострасни форми, обожавател на старите мајстори и уметник за „секој човек“. Ботеро сѐ до својот крај беше плоден уметник.

Архангел, 1986

Како страствен креатор, тој има направено илјадници слики и стотици скулптури и ќе продолжи да плени со своите специфични ликови од неговите слики и скулптурим дури и сега кога веќе го нема, се чини како неговите дела самите да се доградуваат и напластуваат со значења кои на некој начин отсекогаш биле таму. Или како што во една прилика вели и самиот Ботеро: „Уметникот никогаш не е комплетен“.

„Најколумбискиот од колумбиските уметници“

Иако поминувал само еден месец годишно во Колумбија, тој се сметал себеси за „најколумбискиот жив уметник “. Поради неговата изолација од меѓународните трендови во светот на уметноста и поради фактот што поголемиот дел од неговите дела истражуваат традиционални теми од неговата земја и, всушност, служат како водич за колумбиската историја и култура. Еве неколку примери:

Смртта на тореадорот, 1984

Борби со бикови

Спортот борба со бикови се практикува во Латинска Америка уште од колонијалните времиња. Историски гледано, Колумбија не беше исклучок. Колку и да е контроверзно, самиот Ботеро помина две години од својата младост на обука за да стане тореадор, пред да ги открие своите уметнички таленти. Во сликата на Ла Пика, тој ја прикажува првата етапа од коридата во која двајца пикадори влегуваат во арената на коњи.

Поетот, 1987

Литература

Во светот на литературата, Колумбија е можеби најчесто поврзувана со делата на Габриел Гарсија Маркез, кој беше награден со Нобеловата награда по објавувањето на неговото ремек дело „Сто години самотија“ и беше во првите редови на латиноамериканскиот книжевен бум на 60-тите и 70-тите години. Сликата насловена „Поетот” е претстава на Ботеро на писател, легнат во шумата со овошни дрвја, со молив и хартија во рака, барајќи инспирација. Можеби токму во таков амбиент Гарсија Маркез ги состави некои од своите најпознати раскази, кои ќе послужат како основа за магичен реализам, модернистички книжевен жанр роден во латиноамериканскиот канон кој ги спојува фантастичните елементи со природни и познати сценарија.

Улицата, 1995

Меделин и Латинска Америка

Иако првично била инспирирана од Меделин, сликата насловена „Улицата” може да биде претстава за многу градови во Латинска Америка. Со своите тесни калдрмени патеки и историски градби, сонливоста на амбиентот е во контраст со она што се чини дека е пладневна гужва, бидејќи семејствата, свештениците и бизнисмените се поздравуваат пред забрзано да продолжат по својот различен пат.

Извор: https://feed.jeronimomartins.com/

Слични содржини

Графички Дизајн / Уметност / Око
Спорт / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото