Холандија претвори 300 автобуски постојки во зелени екосистеми за пчели

27.09.2023 10:45
Холандија претвори 300 автобуски постојки во зелени екосистеми за пчели

Бидејќи популацијата на пчели во светот продолжува да се намалува, еден град во Холандија презема чекори за да им даде на овие опрашувачи нови екосистеми. Со трансформирање на повеќе од 300 автобуски постојки во зелени центри, градот Утрехт во земјата иновира нови решенија за тоа како да се балансира животната средина во урбана средина. Со оваа акција тие даваат позитивен пример за остатокот од светот.

Утрехт, четвртиот по големина град во Холандија ги опреми своите 316 автобуски постојки со покриви со нектар, LED осветлување и клупи од бамбус. Не само што зелените покриви ја поддржуваат биолошката разновидност на градот со создавање на ново засолниште за различни видови пчели, тие исто така складираат дождовница и собираат ситна прашина.

Зелените покриви главно се состојат од седум растенија, кои бараат малку одржување, но ќе ги привлечат пчелите и бумбарите со посадените цвеќиња. Зелените автобуски постојки се само една од мерките што Утрехт ги презема за борба против климатските промени. Тие, исто така, ветуваат дека до 2028 година ќе имаат целосно јаглеродно неутрален транспорт до 2028 и ќе воведат 55 електрични автобуси во нивниот возен парк.

Градот, исто така инвестираше многу во поправка на велосипедски патеки и планира да спроведе иновативен експеримент. Во план се и соларни панели инсталирани по велосипедските патеки кои ќе се користат за зачувување енергија, со цел да се види дали резултатите заслужуваат проширување на програмата.

Сè на сè, она што се случува во Утрехт треба да даде позитивен пример за другите урбани центри за да почнат да размислуваат за тоа како можат да иновираат во рамките на изградената средина. Градот исто така се надева дека приватниците ќе се вклучат во правењето промени. За таа цел, тие обезбедуваат средства за оние кои сакаат да ги трансформираат своите покриви во зелени покриви - давајќи уште повеќе опции за пчелите што зујат низ градот.

Извор: https://mymodernmet.com/

Слични содржини

Јавни Простори / Европа / Екологија / Живот
Јавни Простори / Екологија

ОкоБоли главаВицФото