Зошто...

04.10.2023 11:30

Една мрачна ноќ, кога зимски ветри
Прозорци тресеа и опсипаа стакла,
Кога несоница ми измачуваше душа,
Старата завеса наеднаш се повлече:
И додека ужаснат привидение чекав
Низ прозорецот ѕирна некој млад, николкав,
Од доба далечна, светкав и синкав...
И тогаш завесата падна.
Кој беше тоа, не знам. Ниту кој тајната би ја знаел,
И зошто ноќта со нас се шегува така; ‒
Или ништо немаше, можеби; но јас
Потоа долго, долго, не знам зошто, јачев...
Блискиот ветар тогаш зафучи, зајакна,
Како да му се смее на човекот што јачи...
На човекот што јачи...

Превод: П. В.

Стеван П. Бешевиќ (Стеван Бешевић, 1868—1942) бил судски чиновник, адвокат, новинар, уредник на сатиричниот лист „Врач погађач“ и на илустрираниот детски весник „Наш лист“, конструктор и градител летечки модели.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото