Треска напредува

10.10.2023 15:23

Поминав сабајле покрај Треска и видов колку напреднала работата со градбите таму. Растат грдите скелети на комплексот кој шит портали како Либертас, како платена реклама на владата, го претставуваат како „модерен и урбан“ со „уредено зеленило“, што од лично искуство знам дека значи 4 метра квадратни трева пред зграда додека на двајца од станарите не им текне дека им пречи земјата ради бубачки и ја бетонираат.

Значи, добиваме уште станбени згради наместо парк што можеше да му даде воздух на ова преизградено маало да подише. Децата немаат ни тротоар за да играат (тротоарите се на колите), а улиците се секако на колите. И после - зошто седат дома? Надвор едино може во кафич да седнат. Нека се навикнат на што ги чека. И така, маалово, по која уличка и да свртам, нови темели, нова прашина, нови материјали.

Нема везе, поентата ми е -

На 99 проекти произлезени од корупција и ненадмината алчност, ЕДЕН (1) да правеа за луѓето, ќе беше оваа држава многу поубаво место за живеење.

Хана Корнети, Фејсбук, 10.10.23.

 

ОкоБоли главаВицФото