Театар „Агора“- обединување на театарот, уметноста и новите медиуми

01.11.2023 10:35
Театар „Агора“- обединување на театарот, уметноста и новите медиуми

Театарот „Агора“ на UNStudio е иновативен скулпторски објект кој ја истражува интеграцијата на театарот, уметноста и новите медиуми.

Обвивката на зградата на театарот лоциран во Лелистад, Холандија е составена од преклопена повеќеслојна површина засилена со перфорации што создаваат неверојатен калеидоскопски ефект.

Објектот е дел од мастерпланот за градот Лелистад, оркестриран од архитектот Адриан Геуз, кој има за цел да ја ревитализира сликата на невозбудливиот, здодевен центар на градот. Адриан Геуз е еден од основачите на West 8 urban design & landscape architecture, водечка практика за урбан дизајн во Европа.

Сепак, конкретниот проект за театарот „Агора“ го изведе архитектонското студио UNStudio. Архитектот Бен Ван Беркел од UNStudio развива посебен интерес за начинот на кој зградите комуницираат со луѓето. Тој го дизајнираше театарот „Агора“ на начин кој ја промовира архитектонската форма како бескрајна изведба во живо. Неговата намера е да создаде варијации во начинот на кој посетителите ја гледаат и доживуваат зградата, додека се движат внатре и околу неа, со што се произведува креативно и интерактивно искуство.

Внатрешно, вертикалното фоаје и неговото големо скалило се дизајнирани како елемент што се пробива низ центарот на волуменот на зградата, јасно оцртувајќи ги траекториите и ориентацијата со меѓусебно поврзаните театри и конгресни сали.

Театарот „Агора“ се простира на површина од 7000 метри квадратни и располага со две сали и еден мултифункционален простор, ресторан и бар. Главниот театар е целосно во црвено и прилично е голем, што ја проширува публиката на релативно мал град на меѓународни продукции. Интимните димензии на гледалиштето се нагласени со внатрешната кривина на балконот и со живописните форми на акустичната облога.

Архитектонската компанија UNStudio, со седиште во Холандија е основана во 1988 година од Бен Ван Беркел и Каролин Бос. UNStudio е реномирано архитектонско студио кое е специјализирано за архитектура, урбан развој и инфраструктурни проекти. Името стои зад United Network Studio, што се однесува на колаборативната природа на практиката.

Извор: https://www.archdaily.com/ 

ОкоБоли главаВицФото